Οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ αρνήθηκαν την έναρξη ενταξιακών διαδικασιών για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και όπως αναφέρουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία το «φρένο» μπήκε από το Παρίσι, το οποίο εδώ και μέρες είχε εκφράσει την αντίθεσή του.
Το θέμα παραπέμπεται στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, όπου όμως οι ηγέτες θα συζητήσουν γενικότερα για το θέμα. Η πλειοψηφία των κρατών-μελών επιθυμεί την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις δύο αυτές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, τόσο για να επιβραβευτούν οι προσπάθειες τους όσο και για να μειωθεί η ολοένα και ισχυρότερη επιρροή που ασκούν στις χώρες αυτές η Ρωσία και η Τουρκία.
Ωστόσο, η Γαλλία και η Ολλανδία αρνούνται να δώσουν το πράσινο φως προκαλώντας τη δυσφορία άλλων κρατών-μελών, όπως η Γερμανία, που επιθυμεί την άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Στην πραγματικότητα, αν και το Παρίσι με τη Χάγη εμφανίζονται απομονωμένες στην άρνησή τους να δεχθούν οποιαδήποτε διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε πριν υπάρξει εμβάθυνση της, είτε πριν οι δύο βαλκανικές χώρες εφαρμόσουν μια σειρά απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, αρκετά άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ κρύβονται πίσω από από τη στάση Μακρόν – Ρούτε, καθώς ανεπισήμως υφίστανται αρκετές επιφυλάξεις για τις δύο αυτές χώρες.
Σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο, η φινλανδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ προσπαθεί να αποσυνδέσει την ένταξη της Αλβανίας από αυτή των Σκοπίων, με σκοπό να υπάρξει συμφωνία έστω για μια από τις δύο αυτές χώρες. Κάτι το οποίο απορρίπτει η Γαλλία. Το αποψινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο είχε ως στόχο να προετοιμάσει το έδαφος, ώστε οι όποιες αποφάσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Σκοπίων να ληφθούν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης και 18ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, όπου τα Σκόπια συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να λάβουν τελικά θετική απάντηση από τις Βρυξέλλες.