Ιταλία: Ζητά να μην γίνει ο τελικός Champions League 2020 στην Πόλη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τις σοβαρότατες βιαιοπραγίες κατά του αμάχου κουρδικού πληθυσμού και την επέμβαση της ΕΕ, με την οποία καταδικάζεται η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας επικαλείται σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της UEFA ο υπουργός Αθλητισμού της Ιταλίας Βιτσέντσο Σπανταφόρα ζητώντας να μην γίνει στην Κωνσταντινούπολη η διεξαγωγή του τελικού του Champions League στις 20 Μαΐου 2020.

Τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της UEFA, Μικέλε Ούβα, σε συνέντευξή του στο ‘Radio Anchio Sport’ του κρατικού ραδιοφωνικού δικτύου RadioUno είχε δηλώσει «πως όλα εξετάζονται και συζητιούνται εντός της εκτελεστικής επιτροπής και πως η αφαίρεση ενός τελικού συνιστά μία σοβαρή πράξη και δεν πιστεύω πως σήμερα είμαστε σε θέση να μιλάμε και να συζητάμε κάτι τέτοιο. Με τον πρόεδρο Τσέφεριν θα αξιολογήσουμε την κατάσταση, αλλά μοιάζει πρόωρο να μιλάμε για κυρώσεις σε αυτό το επίπεδο».

Στην ερώτηση, δε, για τον στρατιωτικό χαιρετισμό των Τούρκων παικτών στο παιχνίδι με την Αλβανία και το αν θα υπάρξουν κυρώσεις ο Ούβα απάντησε: «οι πολιτικές συγκυρίες δεν είναι και οι καλύτερες και μολονότι υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στην πολιτική και τον αθλητισμό, το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να προσποιείται πως δεν συμβαίνει τίποτε σε σχέση με όλα όσα διαδραματίζονται. Ομοσπονδίες, παίκτες και προπονητές υπόκεινται σε επακριβείς κανονισμούς και η παραβίασή τους επισύρει επιπλέον έρευνες και ίσως και ποινές. Ο αθλητισμός και ιδίως το ποδόσφαιρο έχει μία παγκόσμια προβολή στα μέσα ενημέρωσης και δεν μπορεί να δίνει σαφή μηνύματα πολιτικής φύσης. Ορισμένες χειρονομίες θα πρέπει να καταδικάζονται».

Το είδος των κυρώσεων εξαρτάται «από τις αναφορές των διαιτητών και των παρατηρητών της UEFA, αλλά είναι σαφείς οι φωτογραφίες και τα τηλεοπτικά στιγμιότυπα», πρόσθεσε ο ίδιος.