Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους σνόμπαραν τις 120 δόσεις

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις και οι δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να βρεθούν οι φορολογούμενοι που έχασαν την ευκαιρία να ρυθμίσουν τις φορολογικές τους οφειλές με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, εφόσον βέβαια δεν εξοφλήσουν το χρέος τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το κράτος ανέρχονται σε περίπου 3,7 εκατομμύρια. Οι φορολογούμενοι με οφειλές που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων ανήλθαν σε περίπου 722.000 από τους οποίους οι περίπου 600.000 ήταν φορολογούμενοι που δεν είχαν ενταχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση. ‘Ετσι, το σύνολο των οφειλετών που εξακολουθούν να χρωστούν στην εφορία και δεν ρύθμισαν τις οφειλές τους υπολογίζονται σε περίπου 3,1 εκατ.

Η φορολογική διοίκηση έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στην επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε περίπου 1,7 εκατομμύρια οφειλέτες  και ήδη έχει προχωρήσει στη σχετική κίνηση για 1,22 εκατ. οφειλέτες. Έτσι, απομένουν περίπου 500.000 οφειλέτες που είναι υποψήφιοι για μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Τα κυριότερα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης είναι τα εξής:

–  Δέσμευση και απόδοση στο δημόσιο ταμείο των υπολοίπων των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη. Για τη δέσμευση εκδίδεται ηλεκτρονικό κατασχετήριο από το δικαστικό τμήμα της αρμόδιας εφορίας το οποίο αποστέλλεται σε όλες τις τράπεζες. Κάθε φορολογούμενος έχει δικαίωμα να δηλώσει έναν ακατάσχετο λογαριασμό στον οποίο προστατεύεται από κατάσχεση για ποσό έως 1.250 ευρώ

– Κατάσχεση μισθού ή σύνταξης. Ισχύει, όμως, ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ. Για το τμήμα μισθού ή σύνταξης από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% ενώ για ποσό άνω των 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 100%

– Κατάσχεση ακινήτων και εκποίησή τους με αναγκαστικό πλειστηριασμό. Το μέτρο αυτό δεν χρησιμοποιείται ευρέως από τη φορολογική διοίκηση. Χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για μεγάλες οφειλές. Επίσης, υπάρχει και ειδικό καθεστώς προστασίας της μοναδικής κατοικίας κάθε οφειλέτη

– Κατάσχεση εισοδημάτων στα χέρια τρίτων. Για παράδειγμα, η εφορία εκδίδει και αποστέλλει κατασχετήρια στα χέρια ενοικιαστών ή πελατών του οφειλέτη με τα οποία του δίνεται εντολή να αποδίδει στο δημόσιο ταμείο μέρος του μηνιαίου μισθώματος ή των απαιτήσεων του οφειλέτη αντίστοιχα.

Παράλληλα τίθενται άμεσα σε λειτουργία τα δυο νέα κέντρα είσπραξης οφειλών Αθήνας και Θεσσαλονίκης προκειμένου να  γίνουν πιο αποτελεσματικές οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.