Συρία: Ενεργό ρόλο αναλαμβάνει η Ρωσία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η Ρωσία ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών και συριακών δυνάμεων. «Κάτι τέτοιο θα ήταν απλά απαράδεκτο. Και για αυτό βέβαια δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος της Μόσχας για τη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, αναφερόμενος σε πιθανή σύγκρουση δυνάμεων της Τουρκίας και της Συρίας.

Ο Λαβρέντιεφ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χαρακτήρισε απαράδεκτη την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία. Παράλληλα δήλωσε ότι η Τουρκία και το καθεστώς Ασαντ είναι σε ανοιχτή επικοινωνία.

Ρωσικές μονάδες ξεκίνησαν τις περιπολίες στην περιοχή που χωρίζει τους Σύρους αντάρτες, τους οποίους υποστηρίζει η Τουρκία και τον συριακό στρατό, γύρω από την πόλη Μανμπίτζ, στη βορειοανατολική Συρία. Αυτό αποτελεί ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι η Μόσχα έχει γίνει η de facto ρυθμιστική δύναμη στην περιοχή, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, σχολιάζει ο Guardian.

Η πόλη Μανμπίτζ- όπου υπήρχε αμερικανική βάση επί τρία χρόνια- λόγω της στρατηγικής θέσης της παραμένει ένας σημαντικός στρατιωτικός στόχος για την Τουρκία, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη. Όλη την ημέρα συνεχίστηκε η ανταλλαγή πυρών μεταξύ σύρων ανταρτών και κουρδικών δυνάμεων, αν και δεν υπάρχουν αναφορές για μάχες μέσα στην πόλη.(Δείτε ΕΔΩ)

Οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ ελέγχουν πλήρως τη Μάνμπιτζ και τα περίχωρά της, ανακοίνωσε στο μεταξύ η Μόσχα. Την ίδια ώρα, τα αμερικανικά στρατεύματα αποχωρούσαν από τη βορειοανατολική Συρία.

Το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από οβίδες που έπεσαν από την Μανμπίτζ. Αλλοι επτά τραυματίστηκαν, αλλά δεν διευκρινίστηκε πού ακριβώς βρίσκονταν οι στρατιώτες όταν επλήγησαν από βλήματα όλμου. Ο τουρκικός στρατός ανταπέδωσε βομβαρδίζοντας θέσεις των κουρδικών δυνάμεων.

Πλέον, έξι Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί στη Συρία, από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης», εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού.

Στο μεταξύ, τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησαν να συγκληθεί εκ νέου, κεκλεισμένων των θυρών, το Σώμα για να συζητηθεί η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία. Η συνεδρίαση είναι πιθανό να διεξαχθεί αύριο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλούνται το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν το Βέλγιο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Βρετανία. Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία και η Κίνα μπλόκαραν ψήφισμα των ΗΠΑ, που αξίωνε από την Άγκυρα να βάλει τέλος στην εισβολή στη βόρεια Συρία.