Brexit: “Αγκάθια”στις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών – Λονδίνου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις Λονδίνου – Βρυξελλών ένα 24ωρο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να βρουν μία πρόταση για να  διαπραγματευτούν την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε την ώρα που ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράτκαρ επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά θέματα προς επίλυση. 

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» ο Ιρλανδός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει ακόμη να επιλυθούν. Τόνισε επίσης ότι μπορεί να χρειαστεί μία έκτακτη Σύνοδος Κορυφής μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι σε επτά με οκτώ ώρες θα πρέπει να γίνει γνωστό πότε θα πραγματοποιηθεί το Brexit όπως μεταδίδει το πολωνικό ιδιωτικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN 24. Σύμφωνα με τον Τουσκ, οι βάσεις μιας συμφωνίας είναι «έτοιμες» και μπορούν να διαμορφωθούν τις επόμενες ώρες. «Αύριο θα μπορούσαμε να επικυρώσουμε αυτή τη συμφωνία με τη Βρετανία», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα το βορειοϊρλανδικό «Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα» τορπιλίζει τη συμφωνία, με την επικεφαλής του κόμματος Αρλίν Φόστερ να δηλώνει ότι «δεν εμπιστεύεται τον Μπόρις Τζόνσον, αλλά μόνο τον εαυτό της».

Το βορειοϊρλανδικό (DUP), προτεσταντική πολιτική δύναμη που στηρίζει την κυβέρνηση των Συντηρητικών, εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις στο σχέδιο που έχει πέσει στο τραπέζι στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών σύμφωνα με Βρετανό κυβερνητικό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Το DUP αντιστέκεται στο κομμάτι της συμφωνίας που αφορά τελωνειακούς ελέγχους στη θάλασσα της Ιρλανδίας, μειώνοντας τους οικονομικούς δεσμούς της Μεγάλης Βρετανίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, δηλαδή των δύο οργανικών μερών του Ηνωμένου Βασιλείου, μολονότι τυπικά η Β. Ιρλανδία θα αποχωρήσει κανονικά από την τελωνειακή ένωση της ΕΕ μαζί με την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία.

Ο Τζόνσον πάντως τρέχει για να παρουσιάσει αύριο στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών μια νέα πρόταση για το Brexit έτσι ώστε να την καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων, που θα συνεδριάσει εκτάκτως το Σάββατο.

Την ίδια ώρα, δεν έχει διευκρινιστεί εάν το Λονδίνο θα μπορέσει τελικά να αποφύγει μια αναβολή της αποχώρησής του από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, ακόμα και στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία.

Τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν κάποιους μήνες για να ελέγξουν λεπτομερώς τη νέα συμφωνία προτού την εγκρίνουν, επισημαίνει βρετανικό δημοσίευμα.

«Υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό «Europe 1», προσθέτοντας ότι η προστασία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ ήταν η «κόκκινη γραμμή» για τη Γαλλία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Το κόστος για την βρετανική οικονομία από το Brexit έχει ήδη φθάσει τα 70 δισεκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Ευρωπαικής Μεταρρύθμισης. Το think tank προειδοποιεί ότι, ακόμη κι αν η συμφωνία επιτευχθεί, η αβεβαιότητα του Brexit θα παρατείνει τις διαπραγματεύσεις έως τα μέσα του 2020 ή και αργότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Independent».

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι θα ενημερώσει τους πρεσβευτές των 27 κρατών – μελών της Ε.Ε για τη μέχρι τώρα πορεία των συνομιλιών με το Λονδίνο.