Επιστροφή φόρου θα δώσει τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Ανάσα στις επιχειρήσεις αναμένεται να δώσουν τα 138 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει να επιστρέψει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις στα τέλη της χρονιάς, από το πλεόνασμα του 2019.

Για να ενισχύσει την ρευστότητα στην αγορά, αλλά και για μην βρεθεί αντιμέτωπη με ανάγκη πληρωμής τεράστιων επιστροφών φόρου το 2020, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει από φέτος την μείωση του φόρου νομικών προσώπων, που πρόκειται να είναι του χρόνου στο 24%.

Επί της ουσίας, θα πρόκειται για μια προκαταβολική μείωση στην προκαταβολή φόρου (έως 100%) την οποία πληρώνουν οι επιχειρήσεις για το 2020 και η οποία υπολογίστηκε στα φετινά εκκαθαριστικά με βάση τον συντελεστή φόρου 29% που πλήρωσαν.

Τo μέτρο θα έχει εφάπαξ χαρακτήρα και οι θεσμοί έχουν ήδη συμφωνήσει να δοθεί, καθώς έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Προβλέπεται άλλωστε και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την χορήγηση έκπτωσης με την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος που θα πρέπει να εξοφλήσουν τα νομικά πρόσωπα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Για τον σκοπό αυτό επίσης εξετάζεται να γίνει νέα εκκαθάριση στην προκαταβολή με μειωμένα τα ποσά του φόρου.