Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας : Οι πρώτες 100 μέρες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Την πεποίθηση πως οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι, ήδη, έγιναν πολλά στην διάρκεια των πρώτων εκατό ημερών της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζει η Νέα Δημοκρατία εκτιμώντας ότι είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση νοιάζεται για όλους τους Έλληνες και ιδίως για αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

“Η εικόνα της χώρας αλλάζει στο εσωτερικό και ο Πρωθυπουργός επανασυστήνει την Ελλάδα στον κόσμο με διαδοχικές συναντήσεις με ξένους ηγέτες και διεθνείς επενδυτές”, επισημαίνει η Νέα Δημοκρατία.

Αναλυτικά στην διάρκεια των πρώτων εκατό ημερών, σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία, αναλήφθηκαν οι εξής δράσεις :

1.Οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας βελτιώθηκαν θεαματικά. Ενδεικτικά, ο δείκτης οικονομικού κλίματος έκλεισε στις 107,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2008.
2. Η Ελλάδα δανείστηκε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο – για πρώτη φορά στην ιστορία της – την περασμένη Τετάρτη.
3. Η Ελλάδα δανείστηκε με επιτόκιο μόλις 1,5%, για δεκαετές ομόλογο, ενώ το επιτόκιο ήταν 3,9% λίγους μήνες πριν.
4. Ο ΕΝΦΙΑ, ήδη, από φέτος, μειώθηκε κατά 22% μεσοσταθμικά.
5.Βελτιώθηκε η ρύθμιση των 120 δόσεων, με αποτέλεσμα 1.155.000 οφειλέτες, να ρυθμίσουν 11,5 δισ. ευρώ οφειλών, σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
6. Χορηγήθηκαν 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας, που είχαν μειωθεί δραματικά από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
7. Επιστράφηκαν οφειλές του ΕΦΚΑ, περίπου 100 εκατ. ευρώ, στους ελεύθερους επαγγελματίες.
8. Αυξήθηκαν κατά 10 εκατ. ευρώ, περίπου, και καταβλήθηκαν προκαταβολικά το επίδομα θέρμανσης, για τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας.
9. Ξεμπλόκαραν μεγάλα επενδυτικά σχέδια, όπως στο Ελληνικό, στο λιμάνι του Πειραιά και στη Χαλκιδική.
10. Πάρθηκαν  πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως η απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μέχρι το 2028 και η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, μέχρι το 2021.
11. Απενεργοποιήθηκε η «ωρολογιακή βόμβα» της Δ.Ε.Η..
12. Επανήλθε η κυβερνησιμότητα σε Δήμους και Περιφέρειες και εγκρίθηκαν πόροι, 180 εκατ. ευρώ, για αντιπλημμυρικά έργα, σε όλη τη χώρα.
13.Καλύφθηκαν όλα τα κενά, σε εκπαιδευτικό προσωπικό, στα σχολεία, με πρόσληψη 30.350 αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ειδικού βοηθητικού και επιστημονικού προσωπικού.
14. Καταργήθηκε το άσυλο βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια.
15. Δρομολογήθηκε η πρόσληψη 1.500 αστυνομικών.
16. Εκκενώθηκαν κτίρια που είχαν καταληφθεί για χρόνια.
17.Δεν θρηνήσαμε ούτε ένα θύμα αυτό καλοκαίρι, παρά τις πολύ περισσότερες πυρκαγιές, σε σχέση με πέρυσι, ενώ και οι καμένες εκτάσεις ήταν πολύ λιγότερες.
18.Παρέχεται  πλήρη και δωρεάν περίθαλψη, στους εγκαυματίες που άφησε η τραγωδία στο Μάτι.
19. Μπήκε τέλος στις ουρές της ντροπής, έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς και στην ταλαιπωρία συμπολιτών μας με βαριές ασθένειες, χορηγώντας τους φάρμακα από τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία.
20. Αυξήθηκαν τα λεωφορεία που εξυπηρετούν τους πολίτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ πύκνωσαν και τα δρομολόγια του Μετρό. Μόνο για τα λεωφορεία στην Αθήνα, κυκλοφορούν πλέον 1070 οχήματα, από 900 περίπου πέρυσι, ενώ στη Θεσσαλονίκη 317, από 215, που παρέλαβε η νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ.
21.Αυξήθηκε κατά 45% , τα κονδύλια για τις άγονες γραμμές στα νησιά μας.
22. Ο Πρωθυπουργός επανασυστήνει την Ελλάδα στον κόσμο, μέσα από τις διεθνείς επαφές του. Με 22 σημαντικές συναντήσεις, από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, μέχρι τους Γενικούς Γραμματείς του Ο.Η.Ε. και του ΝΑΤΟ Γκουτέρες και Στόλτεμπεργκ, αντίστοιχα, και από ηγέτες όπως ο Πρόεδρος Ε. Μακρόν και η Α. Καγκελάριος Μέρκελ, μέχρι τους Πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και της Ινδίας Σκοτ Μόρισον και Ναρέντα Μόντι, αντίστοιχα.

Το σχέδιο για τις επόμενες 100 ημέρες

Στο ερώτημα τι μπορούν να περιμένουν οι πολίτες από τις επόμενες κινήσεις της Κυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει τα εξής :

Στο νέο Προϋπολογισμό περιλαμβάνονται μέτρα αναθέρμανσης της Οικονομίας και κοινωνικής στήριξης που συνολικά φτάνουν τα 1,2 δισ. ευρώ. Είναι όλα όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και αφορούν μέτρα ενίσχυσης της οικογένειας και κίνητρα κατά της υπογεννητικότητας, ελάφρυνση των βαρών για τα φυσικά πρόσωπα, μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και μέτρα ενίσχυσης της οικοδομικής δραστηριότητας.

Εξάλλου και όσον αφορά στο πλεόνασμα του 3,5% η Νέα Δημοκρατία αναφέρει ότι η τελευταία έκθεση των θεσμών -που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο -πρόβλεπε, για τη χρονιά που διανύουμε, δημοσιονομικό κενό περίπου 2 δις ευρώ. Αποδεικνύεται τώρα ότι δεν θα υπάρχει κανένα δημοσιονομικό κενό.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι ήδη μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ για το 2019, κατά 22%, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζεται η αύξηση του ποσού για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης κατά 10 εκ, ευρώ, καθώς και η προκαταβολική διανομή του.

“Ήδη, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας”, συνεχίζει η ΝΔ, “αναγνωρίζουν ότι -σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία- δεν προκύπτει δημοσιονομικό κενό ούτε για το 2019, ούτε για το 2020. Είναι και αυτό αποτέλεσμα της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην οικονομία μας, αλλά και των προσδοκιών των πολιτών για μείωση των φόρων, που αυξάνει την ανταπόκριση στις υποχρεώσεις τους.