Πιέζουν οι Γάλλοι για την αγορά των φρεγατών τύπου Belh@rra

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Την έγκριση του ΚΥΣΕΑ αναμένει η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την αγορά δύο γαλλικών φρεγατών τύπου Belh@rra και φυσικά την εξοικονόμηση των 2 δισ που κοστίζουν η καθεμία πλήρως εξοπλισμένη.

Την περασμένη Πέμπτη στο Παρίσι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του Φλοράνς Παρλί υπέγραψαν προσύμφωνο τη λεγόμενη επιστολή προθέσεως (LOI) αλλά όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός «Εχει πολλή δουλειά ακόμα στο ζήτημα των φρεγατών».

Στη LOI αναφέρεται ότι η Αθήνα θεωρεί την Γαλλία αποκλειστικό συνομιλητή για την προμήθεια φρεγατών και γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στις Belh@rra που έχει ήδη παραγγείλει το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό. Στο ακροτελεύτιο άρθρο της επιστολής προθέσεως αναφέρεται ότι η LOI δεν αποτελεί οικονομική, ούτε νομική δέσμευση για την Ελλάδα και τη Γαλλία

Οι Γάλλοι επέμειναν στην υπογραφή του προσύμφωνου επιχειρηματολογώντας ότι χρειάζονται ένα διακρατικό κείμενο ώστε να αναζητήσουν χρηματοδότηση. Από τη γαλλική DGA (Διεύθυνση Εξοπλισμών) δίνουν προφορικές εγγυήσεις ότι το Παρίσι θα μπει εγγυητής για να διασφαλιστούν οι υποψήφιοι πιστωτές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ζημιωθούν δανείζοντας την Ελλάδα για την αγορά των φρεγατών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσφερόμενη τιμή ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ. Με την προσθήκη οπλικών συστημάτων, κυρίως των πυραύλων Scalp Naval, το κόστος για τις δύο Belh@rra εκτοξεύεται περίπου στα 2 δισ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται ο τελικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι Ελληνες φορολογούμενοι να προσεγγίσει τα 2-2,4 δισ. ευρώ. Στη δαπάνη θα πρέπει να συμπεριληφθεί το κονδύλι για τις υποδομές συντήρησης και υποστήριξης των Belh@rra στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Από τη γαλλική DGA ασκούν πιέσεις η τελική συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2020.  Οι Γάλλοι υπόσχονται ότι αν το deal κλείσει μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει, τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να πάρει τη δεύτερη Belh@rra που θα ναυπηγηθεί από την κρατική Naval Group στα τέλη του 2023 με αρχές του 2024.

Τα χαρακτηριστικά της φρεγάτας

Η Belh@rra θα είναι χτισμένη σε μια πλατφόρμα με ανθεκτικά συστήματα και χαρακτηριστικά που θα επιτρέπουν στο πλοίο να διατηρεί την επιχειρησιακή του ικανότητα μετά από ζημιά. Θα διαθέτει υψηλού επιπέδου δυνατότητες πολέμου επιφανείας καθώς και αντιαεροπορικού, ανθυποβρυχιακού και ασύμμετρου πολέμου, ενώ θα έχει δυνατότητα κρούσης σε μεγάλο βεληνεκές και χαρακτηριστικά stealth. Ολα τα συστήματα που θα ενσωματωθούν στη νέα φρεγάτα είναι πιστοποιημένα από το NATO και έχουν δοκιμαστεί σε συνθήκες μάχης.

Για την προστασία της από αέρος η φρεγάτα Belh@rra θα είναι εξοπλισμένη με έως και 32 κυψέλες κάθετης εκτόξευσης αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών πυραύλων Aster 30 της MBDA. Θα διαθέτει ένα ραντάρ AESA, δύο σόναρ, μια εξελιγμένη έκδοση του CAPTAS-4 της Thales και ένα πρωραίο σόναρ Kingklip Mk2, καθώς επίσης και τορπίλες MU90 της Naval Group, με βεληνεκές πάνω από 12 χιλιόμετρα. Επίσης θα φέρει πυραύλους Exocet.

Στη Naval Group τονίζουν ότι το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της νέας φρεγάτας προέρχεται από την ικανότητας προβολής ισχύος στην ξηρά, χάρη στο Scalp Naval, το πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile (NCM) με βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων. Η φρεγάτα θα μπορεί να φέρει ελικόπτερα τύπου NH90, καθώς και UAV βάρους 700 κιλών.