Το πράσινο φως από την Ολομέλεια της βουλής, πήρε το αντικαπνιστικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μέτρα για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, για τον ΕΟΔΥ, το ΕΚΑΒ και φέρει τον τίτλο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλα ζητήματα του Υπουργείου Υγείας».
Επί της αρχής του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ και κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25.
Οι ρυθμίσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος ψηφίστηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία, αφού η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜεΡΑ25 έδωσαν θετική ψήφο, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και η Ελληνική Λύση καταψήφισε.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή την κριτική που διατύπωσαν κατά περίπτωση τα κόμματα σχετικώς με την μετατροπή του ΕΟΔΥ σε ΝΠΙΔ, για τις διατάξεις που αφορούν στην φαρμακευτική δαπάνη και το ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ, είπε χαρακττηριστικά: “δεν είναι κανείς Θεός κι ούτε μπορεί κανείς με ένα μαγικό ραβδάκι να ελέγξει τα πάντα στην Υγεία, όχι σε ένα μήνα, όχι σε ένα χρόνο, αλλά ούτε σε μια ολόκληρη τετραετία» και τόνισε ότι γι’ αυτό τον λόγο, ακόμα και συστήματα υγείας ευρωπαϊκά, κομβικά, ισχυρά, κάνουν ολόκληρες δεκαετίες να κάνουν θεσμικές αλλαγές και επιμένουν, προσπαθούν, αποτυγχάνουν ενδεχομένως και μαθαίνουν από τα λάθη τους.
Επιπλέον. προανήγγειλε την κατάθεση νέου νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει συνολικά τα θέματα της δημόσιας Υγείας, θέματα του ΕΣΥ, των νοσοκομείων κλπ..
Αναφερόμενος στο κεφάλαιο του νομοσχεδίου που αφορά στα φάρμακα, είπε ότι περιλαμβάνει διαρθρωτικά μέτρα, την επανασύσταση και ενίσχυση της HDA και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, την ενίσχυση αυτών των επιτροπών, έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν πραγματικά και να φέρουν μειώσεις των τιμών, και πάνω απ’ όλα να υπάρχει πρόσβαση για όλα τα φάρμακα, καινοτόμα ή μη, ακριβά ή μη, στον Έλληνα ασθενή.
Αναφορικά με τον ΕΟΔΥ, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η μετατροπή του σε ΝΠΙΔ έγινε για να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα ζητήματα, κάτι που δεν μπορεί κάνει ένα ΝΠΔΔ.
Αναφορικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν στην συγχώνευση ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ, ο κ. Κικίλιας είπε ότι πρέπει και τα ΤΕΠ να γίνουν προνοσοκομειακά, να ενοποιηθούν με το σύστημα του ΕΚΑΒ, το σύστημα της έκτακτης ανάγκης και στο σύνολό τους να αντιμετωπίζουν τα πάντα, άρα θα πρέπει να εμπλέκεται το ΕΚΑΒ και στη ΜΕΘ, την ψηφιακή πλατφόρμα.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Χριστόδουλος Στεφανάδης, τόνισε ότι ο νέος Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) , θα υπάγεται στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας και θα είναι πλέον νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με ευρύτερο και σαφές επίπεδο παρεχομένων υπηρεσιών.
Εξήγησε δε, ότι βάσει των υπαρχουσών συνθηκών, μία τέτοια μεταβολή είναι αναγκαία, αφού πλέον σκοπός του ΕΟΔΥ δεν είναι μόνο η αυτοδιαχείριση της δημόσιας υγείας όσον αφορά τους πολίτες της χώρας, αλλά και το ογκώδες έργο της υγειονομικής κάλυψης των προσφύγων και των μεταναστών.
Στο κεφάλαιο που αφορά στην απαγόρευση του καπνίσματος, ο κ. Στεφανάδης αναφέρθηκε στην κατάργηση της δυνατότητας δημιουργίας χώρου καπνιζόντων και στην επέκταση της απαγόρευσης κατανάλωσης προϊόντων καπνού σε κλειστούς αθλητικούς χώρους και υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας, συγκέντρωσης ανηλίκων, με ανάλογα πρόστιμα σε σχέση με την παράβαση.
Χαρακτήρισε επίσης «σημαντική αλλαγή» το ότι το ένστολο προσωπικό της ΕΛΑΣ θα μπορεί να συνδράμει αυτοβούλως στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για τον έλεγχο των παραβάσεων.
Ο κ. Στεφανάδης αναφερόμενος στην φαρμακευτική πολιτική, είπε ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και στην αποδοτικότερη χρήση των διαθέσιμων πόρων, ενώ διασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική περίθαλψη.
Εξάλλου, επισήμανε ότι η ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ έχει ως στόχο τη μελλοντική λειτουργία του ως κεντρικού πυλώνα του συστήματος και της επείγουσας ιατρικής. Επιπλέον, το ΕΚΑΒ μετατρέπεται σε κέντρο συντονισμού της προνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φροντίδας, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ενότητα και καλύτερος συντονισμός δράσεων σε επείγουσες περιπτώσεις.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός υγείας Ανδρέας Ξάνθος, είπε ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν εισφέρει καμιά σημαντική διαρθρωτική αλλαγή στη λειτουργία του συστήματος υγείας και είπε ότιτο κόμμα του στηρίζει και υπερψηφίζει τις διατάξεις για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, τις διατάξεις για τη συγχώνευση και τον ενιαίο συντονισμό ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ και άλλες επιμέρους ρυθμίσεις που είναι σε θετική κατεύθυνση.
Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, ο Ανδρέας Πουλάς, δήλωσε την συμφωνία του κόμματός του με την μετατροπή του ΕΟΔΥ σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ωστόσο είπε ότι τα μέλη της διοίκησης, επιλέγονται βάσει θολών κριτηρίων.
Ως προς τις διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου, επίσης ανέφερε ότι το κόμμα του συμφωνεί, αλλά δεν είναι ικανοποιημένο από την εφαρμογή της μέχρι σήμερα νομοθεσίας. Είναι αυτονόητο, τόνισε, ότι πρέπει να συνοδεύεται από μακρόχρονη και στοχευμένη αντικαπνιστική εκστρατεία, ώστε να δημιουργηθεί αντικαπνιστική νοοτροπία και κυρίως στους νέους.
Επίσης, είπε ότι δεν είναι δυνατόν να εναποθέτουμε κάθε ευθύνη επιβολής του νόμου στην Ελληνική Αστυνομία και προσέθεσε πως «Υπάρχει ο κίνδυνος να είμαστε αναποτελεσματικοί στο κυνήγι της γόπας, εάν δεν εκπονηθεί παράλληλα εθνικό σχέδιο για τη δημιουργία αντικαπνιστικής κουλτούρας σε βάθος χρόνου» ανέφερε ο κ. Πουλάς.
Ως προς τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων, είπε ότι το κόμμα του ζητεί μια πιο μόνιμη λύση. Για την σύμπτυξη του ΕΚΕΠΥ με το ΕΚΑΒ, εξέφρασε την άποψη ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση. Τέλος, τόνισε ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης της Φαρμακευτικής Καινοτομίας και την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αναπτύχθηκαν πλήρως και δεν λειτούργησαν με γοργούς ρυθμούς, ώστε να αποδώσουν τα αναμενόμενα.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, τόνισε ότι το νομοσχέδιο κινείται στην ίδια πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, δηλαδή της εμπορευματοποίησης και της στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαϊκών αναγκών.
Το νομοσχέδιο μετατρέπει σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που είχε συσταθεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτή είναι και η μόνη διαφορά, ενώ το περιεχόμενο και η χρηματοδότηση του Οργανισμού έχουν τον ίδιο αντιλαϊκό χαρακτήρα της ενίσχυσης της ανταποδοτικότητας και του περιορισμού των κρατικών δαπανών, σημείωσε ο αγορητής του ΚΚΕ.
Για τις «αντικαπνιστικές» διατάξεις ο Γ. Λαμπρούλης είπε πως το ΚΚΕ δεν διαφωνεί με τον περιορισμό του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, όμως στο νομοσχέδιο κυριαρχούν τα αστυνομικού χαρακτήρα μέτρα και τα υψηλά πρόστιμα, ενώ απουσιάζει κάθε μέτρο στήριξης της προσπάθειας κάποιου να κόψει το τσιγάρο.
Η Μαρία Απατζίδη, από το ΜεΡΑ25, αναφερόμενη στις ρυθμίσεις για τον ΕΟΔΥ υποστήριξε ότι η αλλαγή αυτή έχει δυσμενείς συνέπειες στα εργασιακά ζητήματα, όπως στις προσλήψεις και τις απολύσεις, τη διαχείριση των πόρων, τη δυνατότητα μείωσης δαπανών – και προσέθεσε πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να στηθεί ένα νέο ΚΕΕΛΠΝΟ.
Για τον ρόλο της ΕΛΑΣ στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η κ. Απατζίδη είπε ότι η εικόνα αστυνομικών να σβήνουν τα τσιγάρα πολιτών και να τους επιβάλλουν πρόστιμα, εμπεδώνει ένα θέαμα επικίνδυνης αστυνομοκρατίας.
Πληροφορίες: ΑΠΕ