ΔΝΤ για ελληνική οικονομία: Γιατί τώρα βλέπουν βελτίωση των προβλέψεων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις που δημοσίευσε χθες το ΔΝΤ για την Ελλάδα βασίζονται «σε παλιότερα δεδομένα» και οι πιθανότητες επιτυχίας ως προς το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι στην πραγματικότητα καλύτερες από αυτές που αντανακλά το Ελληνικό παράρτημα της έκθεσης Fiscal Monitor όπως δήλωσε νωρίτερα υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις δημοσιευμένες εκτιμήσεις του Ταμείου, το πρωτογενές πλεόνασμα θα περιοριστεί στο 3,3% του ΑΕΠ φέτος (από 4,3% πέρυσι) ενώ το 2020 δεν θα ξεπεράσει το 2,6%, δηλαδή σχεδόν 1 ποσοστιαία μονάδα κάτω από τον στόχο. Στη συνέχεια, ο διεθνής οργανισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ για το 2021 και το 2022, δηλαδή και πάλι σημαντικά κάτω από τον υφιστάμενο στόχο του 3,5% του ΑΕΠ.

Οι προβλέψεις για το 2020 αναμένεται να επικαιροποιηθούν μετά την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού. Κύκλοι του ΔΝΤ λένε πως υπάρχουν «upside risks» στις προοπτικές της Ελλάδας, δηλαδή πιθανότητες που αν υλοποιηθούν θα βελτιώσουν τις εκτιμήσεις για τα μεγέθη της Ελληνική οικονομίας.

Θεωρούν πιο πιθανό πως η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% φέτος (αντί 3,3% που αναφέρει το fiscal monitor), ενώ του χρόνου το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 3,1%, δηλαδή χαμηλότερο από τον στόχο του 3,5% αλλά καλύτερο από την τρέχουσα εκτίμηση του ΔΝΤ (2,6%).