Εκλογές Καναδά: Κυβέρνηση μειοψηφίας προβλέπουν οι σφυγμομετρήσεις

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 5 λεπτά

Γράφει η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη

Προεκλογικός πυρετός στον Καναδά καθώς την Τρίτη 21 Οκτωβρίου ο καναδικός λαός θα προσέλθει στις κάλπες  για τις ομοσπονδιακές εκλογές από τις οποίες θα προκύψει η νέα κυβέρνηση της χώρας.

Ήδη το περασμένο Σαββατοκύριακο άνοιξαν οι πρόωρες κάλπες με τεράστια προσέλευση , δηλαδή  ψήφισαν 4.7 εκατομμύρια Καναδοί, ανεβάζοντας το ποσοστό της πρόωρης ψηφοφορίας κατά 29% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2015 και σημειώνοντας ρεκόρ.

Οι πρόσφατες σφυγμομετρήσεις έχουν ως εξής: 32,2% για το Συντηρητικό Κόμμα του ‘Αντριου Σίρ , 31,4% για το Φιλελεύθερο Κόμμα του νυν πρωθυπουργού Τζάστιν Τρουντό, 17,4% για το Νεοδημοκρατικό Κόμμα, 9,1% για το Πράσινο Κόμμα , 6,6% για το Μπλόκ Κεμπεκουά (κόμμα του Κεμπέκ αποσχιστικών τάσεων) και 2,4% για το Λαϊκό Κόμμα.

Η τελευταία σφυγμομέτρηση δείχνει πως τα δύο μεγάλα κόμματα που “κονταροχτυπιούνται” μετράνε πτώση,  με -0,2% για το Συντηρητικό και -0,4% για το Φιλελεύθερο Κόμμα.  Άνοδο +0,7% παρουσιάζει το Νεοδημοκρατικό κόμμα και άνοδο +),1% εμφανίζει το Μπόκ Κεμπεκουά.

Απειλείται η εκλογή Τρουντό

Ο Τζάστιν Τρουντό από αδιαφιλονίκητος πρωθυπουργός και αγαπημένο παιδί των Καναδών, ένεκα του πατέρα του δημοφιλούς πρωθυπουργού Πιέρ Ελλιοτ Τρουντό, τον τελευταίο χρόνο έχει αντιμετωπίσει σκληρή κριτική στο εσωτερικό καθώς έχει διαπράξει ορισμένα λάθη, τα οποία φαίνεται πως θα του κοστίσουν την πλειοψηφία στην κυβέρνηση ίσως και ακόμη τον πρωθυπουργικό θώκο.

Ο Τζάστιν Τρουντό με τη θέση του στο διεθνές περιβάλλον, με τη στάση του απέναντι στη διαφορετικότητα, το ανθρωπιστικό του πρόσωπο στο προσφυγικό πρόβλημα της Συρίας, την υποστήριξή του στην ισότητα των δύο φύλων, έγινε ο αγαπημένος πολιτικός των Καναδών κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πρωθυπουργίας του.

Το κλίμα προς το πρόσωπο του Τζάστιν άρχισε να αλλάζει το Φεβρουάριο του 2018 με την επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία όπου ντύθηκε με παραδοσιακές ινδικές στολές στις περισσότερες από τις συναντήσεις του με τους κυβερνητικούς παράγοντες της Ινδίας.

Η εμφιλοχώρηση μάλιστα ενός πρώην Ινδού κατάδικου στο περιβάλλον του πρωθυπουργού καθώς και η ινδική παραδοσιακή αμφίεση σήκωσαν την κριτική πολύ έντονα στο πρόσωπό του, που μέχρι εκείνες τις μέρες είχε παραμείνει άθικτο.

Ο Τζάστιν Τρουντό , εξάλλου, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά άρχισε να ρίχνει χρήματα στην οικονομία του Καναδά, πριμοδοτώντας δημόσια έργα καθώς και τις οικογένειες της μεσαίας τάξης, ανεβάζοντας το έλλειμμα της χώρας τα τελευταία 4 χρόνια, στα 52  δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που άρχισε να του καταλογίζεται από τους συντηρητικούς κύκλους της χώρας, παρότι η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλό ρεκόρ, δηλαδή στα 5,5% και η οικονομία κινείται δυναμικά σε πολλούς τομείς.

Ένα άλλο πρόβλημα του Καναδού πρωθυπουργού είναι η στάση του στο περιβαλλοντολογικό ζήτημα. Ενώ στα διεθνή φόρα δείχνει υποστήριξη στο περιβάλλον, προσπαθώντας να συμπλεύσει με τα σημεία των καιρών, το μεγάλο αγκάθι της κυβέρνησής του, υπήρξε η απόφαση της εγκατάστασης του αγωγού πετρελαίου Trans Mountain, που ξεσήκωσε τους ιθαγενείς στα μέρη από όπου θα περάσει αλλά και όλους τους οικολόγους του Καναδά και της υφηλίου, προκαλώντας πονοκέφαλο στον Καναδό πρωθυπουργό.

Το μεγαλύτερο όμως σκάνδαλο της κυβέρνησης του Τζάστιν Τρουντό είναι η υποτιθέμενη ανάμειξη του πρωθυπουργικού γραφείου στην υπόθεση της κατασκευαστικής εταιρείας SNC-Lavalin.

Η Jody Wilson-Raybould , τότε Γενική Εισαγγελέας και υπουργός Δικαιοσύνης κατηγόρησε ευθέως το πρωθυπουργικό γραφείο και τον ίδιο τον Τζάστιν Τρουντό πως αναμείχθηκαν στη δικαιοσύνη, προσπαθώντας να  επηρεάσουν την υπουργό να δεχτεί συμβιβασμό με την κατασκευαστική εταιρεία-κολοσσό του Κεμπέκ SNC-Lavalin προκειμένου να μην πάει μια υπόθεση διαφθοράς στα ποινικά δικαστήρια και χάσει η εταιρεία το δικαίωμα να αναλαμβάνει ομοσπονδιακά κατασκευαστικά έργα.

Ο Τζάστιν Τρουντό προσπάθησε να αποσείσει τις κατηγορίες λέγοντας ότι εκείνος και οι συνεργάτες του δεν είχαν πρόθεση να αναμειχθούν στη δικαιοσύνη αλλά προσπάθησαν να διασώσουν 9000 θέσεις εργασίας στο Κεμπέκ.

Το σκάνδαλο αυτό που έγινε παγκόσμιο πρωτοσέλιδο και το οποίο διατυμπανιζόταν επί δύο μήνες στα μέσα ενημέρωσης του Κεμπέκ κόστισε τα μάλα στον Καναδό πρωθυπουργό, που σφυροκοπήθηκε χωρίς έλεος.

Κι ενώ φαινόταν πως η υπόθεση αυτή θα ωφελούσε τον Τζάστιν Τρουντό στο Κεμπέκ , όπου υπέστη κραδασμούς για την ανάμειξή του υπέρ της Κεμπεκιώτικης εταιρείας, τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να χάνει έδαφος και πιθανές έδρες στην επαρχία έναντι του Μπλόκ Κεμπεκουά, (αποσχιστικών τάσεων), καθότι ο αρχηγός του Υβ Φρανσουά Μπλανσέ φαίνεται να αποκτάει μεγάλη δημοτικότητα ανάμεσα στους ψηφοφόρους του Κεμπέκ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ενώ από την πτώση της δημοτικότητας του Κόμματος των Φιλελευθέρων και του Τζάστιν Τρουντό, θα έπρεπε να επωφεληθεί το Συντηρητικό κόμμα που σήμερα ασκεί την αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο ο αρχηγός του ‘Αντριου Σίρ δεν φαίνεται να πείθει τους ψηφοφόρους του Καναδά με την προσωπικότητα και τις εξαγγελίες του.

Εξάλλου, η αντιφατική προσωπικότητα του συντηρητικού πρωθυπουργού του Οντάριο Ντάγκ Φόρντ φαίνεται να συνηγορεί στην απαρέσκεια των ψηφοφόρων για το ομοσπονδιακό Συντηρητικό κόμμα.

Αξιοσημείωτη επίσης είναι η ξαφνική άνοδος του ηγέτη του Νοεδημοκρατικού Κόμματος Τζακμίτ Σίνγκ, ο οποίος έδειξε ηγετικό πρόσωπο στις πρόσφατες τηλεοπτικές αναμετρήσεις των αρχηγών διεκδικώντας περισσότερες έδρες κυρίως στον δυτικό Καναδά.

Πάντως, προηγείται στην λαϊκή ψήφο το κόμμα των Συντηρητικών, επειδή το εκλογικό σύστημα έχει μονοεδρικές περιφέρειες, εκτιμάται πως σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα  ο Τζάστιν Τρουντό θα βγάλει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Οι υποψήφιοι ελληνική καταγωγής

Την ίδια ώρα μεγάλος προεκλογικός πυρετός παρατηρείται στο Μοντρεάλ, όπου κατεβαίνουν πέντε Ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι βουλευτές.

Σίγουρη επανεκλογή στην έδρα του Σεν Λωράν με το Φιλελεύθερο Κόμμα φαίνεται πως θα εξασφαλίσει η 29χρονη ήδη βουλευτής της περιοχής Εμμανουέλλα Λαμπρόπουλος. Στην ίδια περιοχή υποψηφιότητα έχει βάλει με το Πράσινο Κόμμα η Γεωργία Κοκκότσης.

Στην περιοχή Βιμί του Λαβάλ υποψήφια είναι η πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ Αννυ Κουτράκη, η οποία έχει μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί για πρώτη φορά με το Φιλελεύθερο Κόμμα.

Ο Τομ Πεντεφούντας ,δικηγόρος με πλούσιο βιογραφικό, αγωνίζεται να κερδίσει την έδρα του Συντηρητικού Κόμματος στην περιοχή Σόμεντι του Λαβάλ, όπου κατοικούν περί τους 30.000 Ελληνες.

Στην περιοχή του Ουτρεμόν χωρίς πιθανότητες εκλογής κατεβαίνει υποψήφια με το Συντηρητικό Κόμμα η δικηγόρος Τζασμίν Λούρας. Ο προεκλογικός αγώνας είναι σκληρός, αλλά οι Έλληνες υποψήφιοι κρατούν υψηλό αγωνιστικό φρόνημα.