Ερντογάν – Πενς: Παγερές χειραψίες και φιάσκο στη συνάντηση  

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

 

Η γλώσσα του σώματος στη συνάντηση Ερντογάν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πένς ήταν αρκετή για να βγει το συμπέρασμα ότι οι συνομιλίες αποδείχτηκαν ένα τεράστιο φιάσκο. Όλες οι ενδείξεις προεξοφλούσαν για το κακό αποτέλεσμα.

Μπορεί ο Ερντογάν να δέχθηκε, σε μια μάλλον παραχώρηση μεγαλείου, να συναντηθεί με τον Πένς υποχωρώντας από την αρχική του στάση ότι δέχεται να συναντηθεί μόνο με τον ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ αλλά δεν προσπάθησε καν να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Στο ίδιο κλίμα και ο συνομιλητής του, με τη συνάντηση να παραπέμπει σε Σιβηρία.

Το κακό κλίμα φάνηκε από την αρχή. Μόλις ο Ερντογάν υποδέχθηκε τον Πενς στην είσοδο του γραφείου του, οι δύο πολιτικοί αντήλλαξαν χειραψία. Αν και σύντομο, το στιγμιότυπο ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικό. Η στάση του σώματος ήταν απολύτως άκαμπτη, τα βλέμματα βλοσυρά, ενώ ουδείς σκόπευε να δείξει την παραμικρή σύσπαση που να προδίδει έστω διάθεση από χαμόγελο.

Στη συνέχεια, οι δύο πολιτικοί πέρασαν στο σαλόνι. Η κατάσταση δεν μεταβλήθηκε στο παραμικρό. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάθισε στην πολυθρόνα του, προσπαθώντας να παραπέμψει στη γνώριμη χαλαρή στάση του σουλτάνου, ενώ ο Μάικ Πενς ήταν σαφές ότι δεν είχε την παραμικρή επιθυμία για αυτή τη συνάντηση.

Ορισμένοι παρατήρησαν ότι στο φόντο δέσποζε μόνον η τουρκική σημαία εις διπλούν. Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, κάτι τέτοιο επιβλήθηκε από το πρωτόκολλο, καθώς ο Μάικ Πενς δεν είναι ομόλογος του Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις φωτογραφίες, Ερντογάν και Πενς έμειναν μόνοι τους μόλις 10 λεπτά, με παρόντες μόνο τους μεταφραστές. Στη συνέχεια, ο προγραμματισμός είχε να κάνει με διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών.