Γιατί η Γαλλία και άλλες χώρες απέρριψαν το αίτημα της Β.Μακεδονίας – Αλβανίας για ένταξη στην ΕΕ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Το συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν άναψε το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία, καθώς αρνήθηκε η Γαλλία και κάποιες άλλες χώρες προέβαλαν επιφυλάξεις.

“Δυστυχώς δεν ήμαστε σε θέση να πετύχουμε μια ομόφωνη απόφαση και αυτό είναι κάτι που μας λυπεί», δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας Τίτι Τουπουράινεν, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, σημειώνοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής αυτής τη εβδομάδας.

Ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών μπορεί να ήθελαν να λυθεί το επίμαχο θέμα της ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά ωστόσο, διάχυτη είναι η εκτίμηση ότι η χώρα του Ζάεφ απέχει πολύ από την είσοδό της στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ίδιες αντιλήψεις επικρατούν και για την Αλβανία,η οποία θεωρείται χώρα που είναι αρκετά καθυστερημένη σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Τα πρώτα σημάδια από την επιφυλακτικότητα των ηγετών, φάνηκε από την αντίδραση του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι πολύ νωρίς να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο, φρόντισε να απορρίψει με ευγένεια το αίτημα αυτών των χωρών, καταλήγοντας ότι οι δύο χώρες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.

Αλλά κατά πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν φτάνουν. Χρειάζονται και άλλες τομές προκειμένου να είναι έτοιμες να ενταχθούν στους κόλπους της ΕΕ.

Επιπλέον, υπαρκτός είναι ο φόβος για μεγάλα κύματα Αλβανών και Σκοπιανών που θα μπορέσουν να μετακινηθούν ελεύθερα στις πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες, σε μια στιγμή που το μεταναστευτικό μοιάζει με ανυπέρβλητο πρόβλημα.

Παράλληλα, εκφράζονται και ζητήματα διαφθοράς για την Αλβανία, ενώ για τη Βόρεια Μακεδονία επικεντρώνεται η κριτική σε ζητήματα νόμου και εσωτερικών μεταρρυθμίσεων.

Στην περίπτωση της Αλβανίας, τόσο το Παρίσι όσο και η Χάγη επικαλούνται έλλειψη δικαστικών μεταρρυθμίσεων, ενδημική διαφθορά και οργανωμένο έγκλημα.

Η  έκκληση του ΖΑΕΦ

«Μοιράζομαι το ίδιο γεωπολιτικό και στρατηγικό όραμα με την Γερμανίδα καγκελάριο, θέλω να στείλω ένα θετικό μήνυμα σε αυτούς τους ηγέτες, αλλά εξετάζοντας αυτό σοβαρά με οδηγεί να τους πω: αυτή τη στιγμή είμαστε εμείς που χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο να κάνουμε τα πράγματα με σειρά», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Ο Ζάεφ από την πλευρά του κάνει έκκληση προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. να εγκρίνουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας: «Αγαπητοί ηγέτες μη σβήσετε τα λαμπερά αστέρια που προσπαθούμε να φτάσουμε. Μη γίνετε τα εμπόδια μας, αλλά γίνετε οι ήρωές μας. Για μας η ευρωπαϊκή πορεία είναι μοναδική, δεν υπάρχει εναλλακτική» δήλωσε ο Ζ. Ζάεφ. «Η όποια περαιτέρω αναβολή θα εκληφθεί ως αρνητική απόφαση και θα έχει αρνητικές συνέπειες.

Θα προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες και στα μέλη του Κοινοβουλίου μας που υποστήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι στενά συνδεδεμένη με το άνοιγμα των κεφαλαίων [της ενταξιακής διαδικασίας]». Τέλος, απευθυνόμενος στους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, έστειλε μήνυμα ότι τα επιτεύγματα που έχει πετύχει η χώρα δεν μπορεί κανείς να της τα στερήσει, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ.