Μητσοτάκης: Προετοιμάζει τους εταίρους για Plan B στο προσφυγικό

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το βασικότερο θέμα που απασχολεί άμεσα την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής είναι το μεταναστευτικό, υπό το πρίσμα των απειλών του Ταγίπ Ερντογάν ότι αν δεν λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ θα «απελευθερώσει» κύματα από τα 3,6 εκατομμύρια προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Το ενδεχόμενο αυτό τρομάζει πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να αποφασίσουν την εκταμίευση κονδυλίων προς την Τουρκία σε μια χρονική στιγμή που η Άγκυρα εγκαλείται για την εισβολή στη Συρία.

Και βέβαια το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι η ΕΕ χρηματοδοτεί την Τουρκία για την φιλοξενία των μεταναστών την ώρα που οι πολιτικές της Άγκυρας δημιουργούν νέα προσφυγικά κύματα.

«Οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και υπογράμμισε: «Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία σε αυτό το θέμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στην διαχείριση αυτού του ζητήματος».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα προειδοποιώντας ότι η κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο το επόμενο διάστημα και γι’ αυτό κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προετοιμάσει εκτάκτως εναλλακτικό σχέδιο για τον χειρισμό της κρίσης.

Η ΕΕ πρέπει «να εκπονήσει μία νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά κι ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάγκης (Plan B), σε περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» επισήμανε ο πρωθυπουργός που αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές γίνεται πιεστική.

Από την 1η Αυγούστου μέχρι σήμερα στα ελληνικά νησιά έχουν φτάσει περισσότεροι από 20.000 μετανάστες και παρά τις προσπάθειες μεταφοράς τους στην ηπειρωτική Ελλάδα η κατάσταση στα νησιά, ιδίως στην Λέσβο και στη Σάμο, κινδυνεύει να καταστεί χαοτική ιδίως αν αυξηθούν οι ροές ως  αποτέλεσμα των εχθροπραξιών στη Συρία.

Σε ότι αφορά την Κύπρο, η Ελλάδα εξ αρχής υποστήριξε την απόφαση που ελήφθη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σχετικά με στοχευμένα μέτρα και κυρώσεις για πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Για τα Δυτικά Βαλκάνια, «η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας σε μία πολύ ταραχώδη περιοχή. Υποστηρίζουμε την πορεία των βόρειων γειτόνων μας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προϋπόθεση ότι σέβονται απόλυτα τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει, είναι προσηλωμένοι στο κράτος δικαίου και -φυσικά- σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων» τόνισε ο πρωθυπουργός.