Μητσοτάκης: Στήριξη στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. με όρο να τηρούν τις συμφωνίες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Έντονο παρασκήνιο επικρατεί τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής προκειμένου να επανενεργοποιηθεί το σχέδιο για έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, προοπτική που έμοιαζε ουτοπική μετά το βέτο της Γαλλίας στη διεύρυνση με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Η προειδοποίηση του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζάεφ ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι συνυφασμένη με την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ θεωρήθηκε μήνυμα ότι η συμφωνία για «Βόρεια Μακεδονία» μπορεί να παγώσει, εάν η γειτονική χώρα δεν λάβει την πολυπόθητη ημερομηνία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Μετά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στη Γαλλία ο Εμανουέλ Μακρόν με την Άνγκελα Μέρκελ, το Παρίσι δέχεται πιέσεις να αποσύρει το βέτο στη διεύρυνση της ΕΕ. Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι διακινείται εντόνως η πρόταση για αποσύνδεση των υποψηφιοτήτων Αλβανίας και Σκοπίων, το λεγόμενο «decoupling», προς όφελος της κυβέρνησης Ζάεφ, προκειμένου οι Σκοπιανοί να μην δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το Παρίσι δεν φαίνεται διατεθειμένο να υποχωρήσει εύκολα από την γραμμή του βέτο ωστόσο στην περίπτωση των Σκοπίων η γερμανική πίεση μπορεί να έχει αποτέλεσμα, ιδίως αν οι Γάλλοι εξασφαλίσουν ανταλλάγματα από το Βερολίνο σε άλλα θέματα.

Η ελληνική πλευρά, που είχε ταχθεί κατά του «decoupling», της αποσύνδεσης δηλαδή των υποψηφιοτήτων Σκοπίων και Αλβανίας, προετοιμάζεται πλέον για όλα τα ενδεχόμενα. Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Υποστηρίζουμε την πορεία των βόρειων γειτόνων μας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προϋπόθεση ότι σέβονται απόλυτα τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει, είναι προσηλωμένοι στο κράτος δικαίου και -φυσικά- σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης