Συρία: Καταιγιστικές εξελίξεις σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Πυρετός διαβουλεύσεων αναμένεται σήμερα στην Άγκυρα καθώς ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς εκτός απροόπτου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος θα έχει στραμμένη την προσοχή του στις Βρυξέλλες και τις αποφάσεις που θα λάβει η Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής των «27» στο Βέλγιο.

Χθες Τετάρτη, ο Ερντογάν έστειλε τελεσίγραφο το οποίο εξέπνευσε χωρίς βέβαια οι Κούρδοι να παραδοθούν όπως τους ζητούσε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ ο στρατός του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ φαίνεται ότι πήρε τον έλεγχο των πόλεων Κομπάνι και Μανμπίζ και οι Ρώσοι αναπτύσσονταν στην περιοχή.

Εντωμεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει πλέον από τα σημεία-κλειδιά και το δράμα των εκτοπισμένων από τις εμπόλεμες περιοχές κορυφώνεται. Στις 160.000 χιλιάδες τους υπολογίζει πλέον ο ΟΗΕ, πολλοί μάλιστα από αυτούς αναγκάζονται να εγκαταλείψουν πατρογονικές εστίες και εδάφη για δεύτερη φορά ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανεβάζει αυτό τον αριθμό σε 300.000 ανθρώπους.

Παράλληλα η δημοσιογράφος του Fox Business Network Τρις Ρέγκαν δημοσιοποίησε μία επιστολή που φέρεται να έχει στείλει ο Αμερικανός Πρόεδρος στον Ερντογάν στην οποία αναφέρει: «Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, ας εργαστούμε για συμφωνία. Δεν θέλετε να είστε υπεύθυνος για τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων και δεν θέλω να είμαι υπεύθυνος για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας – και θα το κάνω», γράφει μεταξύ των άλλων. Εκτός, όμως, ότι τον απειλεί ανοιχτά για την τουρκική οικονομία, αποκαλύπτει πως οι Κούρδοι είναι ανοιχτοί σε διαπραγμάτευση.

Η Ουάσιγκτον, μετά από αξιοσημείωτες κυβιστήσεις, μοιάζει αποφασισμένη να βάλει τέλος στην εισβολή που ήδη μετράει αρκετές ημέρες. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο μαζί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς μεταβαίνουν σήμερα στην Τουρκία προκειμένου να συναντηθούν με τον πρόεδρο Ερντογάν σε μία προσπάθεια να τον πείσουν για την αναγκαιότητα να μπει ένα τέλος στις εχθροπραξίες στη Συρία. Μετά από τα αρχικά «τσαλίμια», άλλαξε στάση, αποδεχόμενος τελικά να συνομιλήσει μαζί τους, παρά τις κυρώσεις που του επέβαλαν.

Σε τελείως άλλο κλίμα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν διεμήνυσε ότι θα επιβληθούν περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στην περίπτωση που η Άγκυρα εξακολουθήσει να αρνείται να κηρύξει κατάπαυση του πυρός.

Την ίδια ώρα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι μιλά για κλονισμό της υγείας του Τραμπ μετά από ψήφισμα που διαφωνεί με τις κινήσεις του Αμερικανού προέδρου στη Συρία. «Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας – περισσότεροι από 2 προς 1 Ρεπουμπλικανοί βουλευτές ψήφισαν ενάντια σε αυτό που ο πρόεδρος έκανε – πιθανόν τον κλόνισε. Προσεύχομαι για τον Τραμπ όλη την ώρα… Προσεύχομαι για την ασφάλειά του και την οικογένειά του. Τώρα πρέπει να προσευχηθούμε και για την υγεία του. Είδαμε τον πρόεδρο κλονισμένο, είναι θλιβερό».