Η “ψήφος εξωτερικού” και οι διαβουλεύσεις

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Πυρετώδεις είναι οι εργασίες στο Υπουργείο Εσωτερικών, για την προετοιμασία της τελικής πρότασης για τη ψήφο των αποδήμων μετά τις   διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των κομμάτων για την αναζήτηση κοινής συνισταμένης.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να λυθεί αυτό το πρόβλημα ώστε να διευκολυνθούν οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου από τον τόπο διαμονής τους.

Βασική προϋπόθεση στη συζήτηση είναι η παραδοχή της συνταγματικής πρόβλεψης για την ισοτιμία της ψήφου.  Για το σκοπό αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  επιδίωξε και είχε  συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς, στις οποίες, όπως φάνηκε,  προσήλθε με  διάθεση συνεννόησης.

Στη διάρκεια των συναντήσεων 4 από τους 5 επικεφαλής των κομμάτων βρέθηκαν σύμφωνοι με τη βασική θέση της κυβέρνησης που αφορά στο σεβασμό της συνταγματικής αρχής για την ισότητα της ψήφου, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένας διαχωρισμός των Ελλήνων σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας.

Εκφράστηκαν, ωστόσο, διάφορες απόψεις, σε άλλα ζητήματα, όπως για τη διαδικασία άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, τον τρόπο ανάδειξης των αντιπροσώπων των εκτός Επικρατείας εκλογέων, αλλά και το πλήθος των δυνητικών εκλογέων, για το οποίο υπήρξε πρόταση να μπει  ένας «κόφτης».

Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης και ο Πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος να δεχτεί προτάσεις της Αντιπολίτευσης, προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση σε ένα κοινό τόπο.

Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε ήδη διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, βάζοντας σε διαβούλευση όλα τα θέματα που εγείρονται από τα κόμματα, αλλά και ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι η Κυβέρνηση θέτει μόνο μία κόκκινη γραμμή: Την επιβεβλημένη από το Σύνταγμα ισοτιμία της ψήφου. Να είναι δηλαδή η ψήφος των εκτός της χώρας εκλογέων ισότιμη με την ψήφο των εντός της Επικράτειας ψηφοφόρων και, άρα, να μετρά στη διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος.

Η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων, έγινε την  Τετάρτη. Η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών κατέγραψε τις θέσεις των κομμάτων και θα επανέλθει την προσεχή Δευτέρα με προτάσεις επί αυτών, με στόχο να διαμορφωθεί νομοσχέδιο που θα έλθει σύντομα στη Βουλή.

Όπως διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη, είναι στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει αν θα αυτο-απομονωθεί ή θα συμπράξει για να ψηφιστεί ο νόμος αυτός και από τους 300 της Βουλής.