Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση αναζητά πρόσθετες λύσεις για τα κόκκινα δάνεια”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Πρόσθετες συστημικές λύσεις για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων των τραπεζών, αναζητά η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωζώνη.

«Είμαστε ανοιχτοί και ήδη αναζητούμε άλλες, ρεαλιστικές, καινοτόμες και αποτελεσματικές συστημικές λύσεις», επιπλέον του «Ηρακλή», είπε ο κ.Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τελικά μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τους εταίρους της, για τη χρησιμοποίηση των επιστροφών των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs) για επενδύσεις, αντί για τη μείωση του χρέους, σύμφωνα με τη δυνατότητα που δίνει η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου 2018.

Οπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, προτεραιότητα-κλειδί για την ελληνική μακροοικονομική πολιτική είναι η αύξηση των επενδύσεων. Εξήγησε ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της πρέπει να διερευνήσουν κάθε δυνατότητα που θα οδηγήσει σ’ ένα θετικό επενδυτικό σοκ.
«Συζητούμε με τους θεσμούς συγκεκριμένους επενδυτικούς τομείς, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Eurogroup», είπε ο κ. Σταϊκούρας. «Οι αποφάσεις αναμένονται τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στις εργασίες της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, ανέφερε ότι αναζητούνται τρόποι για να μειωθεί στο ελάχιστο το μερίδιο του Ταμείου στον δανεισμό της Ελλάδας, αν και διευκρίνισε ότι αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα επί του παρόντος.