Απογοήτευση από ΔΝΤ για αφορολόγητο και συντάξεις

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Προκλήσεις που πρέπει να επιλυθούν, χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης «οι οποίες αντιστράφηκαν μετά το τέλος του προγράμματος», ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, τονίζοντας πως το Ταμείο είχε απογοητευτεί από το γεγονός.

Στο πλαίσιο αυτό, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου κατά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον, ο Τόμσεν υποστήριξε πως η Ελλάδα «μπορεί να επιτύχει» τους φιλόδοξους αναπτυξιακούς στόχους που έχει θέσει, αν παραμείνει προσηλωμένη στην πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

«Συνοψίζοντας, θα έλεγα ότι το πρόγραμμα έχει δώσει στην Ελλάδα έναν χώρο να αναπνεύσει κι ένα σημαντικό μέτρο μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, που, μαζί με μια πολύ ευνοϊκή αναδιάρθρωση του χρέους, σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει τον χώρο που χρειάζεται για να αρχίσει σταδιακά να κάνει αυτές τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την επίτευξη μακροπρόθεσμης ανάπτυξης» εξήγησε.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι οι βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα είναι η σύγκλιση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης στα επίπεδα της παραγωγικότητας, αλλά και τα ιδιαίτερα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία. Για αυτό τον λόγο, όπως σημείωσε, οι εκτιμήσεις του Ταμείου για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη είναι σε χαμηλά επίπεδα. Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε ότι το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ολοκληρώθηκε μόνο εν μέρει και υποστήριξε πως υπάρχει ένα πλαίσιο «ευρύτερων μεταρρυθμίσεων» που εξακολουθούν να παραμένουν μια πρόκληση για τη χώρα.

Παρόλα αυτά, όμως, αναγνώρισε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση επιτεύχθηκε με ένα ιδιαίτερα αντιαναπτυξιακό μείγμα πολιτικής. Ως εκ τούτου επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου που θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό και για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα ευνοήσουν την ελληνική οικονομία.

«Πρόκειται για προκλήσεις που πρέπει να επιλυθούν. Και είχαμε απογοητευτεί από το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αντιστράφηκαν μετά το τέλος του προγράμματος. Νομίζω ότι ήταν λάθος» τόνισε.

Όπως εξήγησε, το Ταμείο βλέπει τις μεταρρυθμίσεις ως ένα συνολικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, προκειμένου να επιτύχει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

«Νομίζω ότι η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε να κάνει μερικά από αυτά. Μερικά από τα σχέδια, για παράδειγμα σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, νομίζω ότι είναι καλά» δήλωσε ο Πολ Τόμσεν.

Τέλος, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ αποσαφήνισε ότι το Ταμείο δε γνωρίζει ακόμα τις λεπτομέρειες του σχεδίου «Ηρακλής», που στοχεύει στη μείωση των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών. Όπως είπε, πάντως, η ανάπτυξη ενός τέτοιου σχεδίου συνιστά μια μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ