Ελληνικά ομόλογα: Και πάλι σε νέα ρεκόρ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Νέα ορμή αποκτά το ράλι των ελληνικών ομολόγων ύστερα από μία περίοδο κατά την οποία η επιστροφή των επενδυτών στο ρίσκο είχε διατηρήσει εν πολλοίς στάσιμες ή και είχε ασκήσει πιέσεις στις τιμές των τίτλων πυρήνα και περιφέρειας.

Χθες η τιμή του ελληνικού κρατικού ομολόγου 10ετους διάρκειας προσγειώθηκε και άλλο, ενώ η απόδοση έκανε βουτιά έως και 8% ή 9,5 μονάδες βάσης, σπάζοντας προς τα κάτω το φράγμα του 1,3%, στο 1,296%. Καταρρίφθηκε έτσι ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ, καθώς στις αρχές του έτους η απόδοση ήταν κοντά στο 4%.

Η απόδοση του ομολόγου 5ετους διάρκειας με μία βουτιά της τάξης του 10% προσγειώθηκε στο 0,596%, ενώ στους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας έχουμε επίσης μεγάλη πτώση του επιτοκίου. Το επιτόκιο του 20ετους ομολόγου είναι στο 2,09%.

Η εντυπωσιακή συρρίκνωση των αποδόσεων έχει να κάνει βεβαίως με τους φόβους για νέα παγκόσμια ύφεση, που στρέφει μαζικά τους επενδυτές στο καταφύγιο του κρατικού χρέους, αλλά δεν θα ήταν δυνατή εάν δεν είχε αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Δίνει τη δυνατότητα στο δημόσιο να σκεφτεί και νέα έξοδο στις αγορές, μετά και την άκρως επιτυχημένη επανέκδοση του 10ετους ομολόγου, στην οποία το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,5%, προκειμένου να περιοριστεί και η εξάρτηση από τις εκδόσεις βραχυπρόθεσμων εντόκων. Έρχεται δε να βελτιώσει την εικόνα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και να προσφέρει στήριγμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσπάσει το «ναι» των θεσμών σε χαμηλότερους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι άκρως ευνοϊκές εξελίξεις στις αγορές ομολόγων, σε συνδυασμό με τα ταχύτερα βήματα στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων (που σήμερα λειτουργούν ως βαρίδι για τράπεζες και πραγματική οικονομία) θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο και για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, οδηγώντας το στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα (investment grade). Κάτι τέτοιο με τη σειρά του θα οδηγούσε σε ακόμη χαμηλότερο κόστος δανεισμού του δημοσίου.