Κοινωνικό μέρισμα: «Κλειδώνει» μέσα στον Νοέμβριο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μέσα στον Νοέμβριο και με τελική σφραγίδα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα «κλειδώσει» το πού θα μοιραστεί τον Δεκέμβριο το υπερπλεόνασμα από την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού και την υπέρβαση που προβλέπεται από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν πως δεν έχει «κλειδώσει» το οριστικό ποσό που θα διανεμηθεί στα τέλη του χρόνου, καθώς ακόμη «τρέχουν» και οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για την οριστικοποίηση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού, όπως άλλωστε «τρέχει» και η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, από την οποία θα αποδειχθούν στο τέλος τα πραγματικά δημοσιονομικά περιθώρια. Σύμφωνα πάντως με πρώτες εκτιμήσεις, το ποσό αυτό θα μπορούσε να ανέλθει ή και να υπερβεί τα 400 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση σήμερα -και αφού μεσολάβησε τον Μάιο, κατά την προεκλογική περίοδο, η διανομή μερίσματος στους συνταξιούχους είναι τα νέα ποσά που προκύπτουν να διατεθούν με διαφορετική στόχευση και φιλοσοφία. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσαν να εξεταστούν, για παράδειγμα, σενάρια για οικονομική στήριξη σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι με παιδιά κ.ά., να δοθούν κάποιες επιπλέον αυξήσεις στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ή/και να διατεθούν κάποια κονδύλια για την ενίσχυση υποδομών κοινωνικού χαρακτήρα.

Με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται πως περίπου 200 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση οικονομικά ασθενών ομάδων, όπως ανέργων, μονογονεϊκών οικογενειών με αύξηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, αλλά και για την ενίσχυση κοινωνικών υποδομών.

Περίπου 62 εκατ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν για την αύξηση και την προκαταβολική πληρωμή στα νοικοκυριά του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

Τα νοικοκυριά τα οποία θα πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα λάβουν φέτος στο σύνολό του το ποσό του επιδόματος εφόσον αγοράσουν πετρέλαιο, ενώ είναι πιθανή η χαλάρωση και των κριτηρίων αλλά και η αύξηση του ποσού της επιδότησης ανά λίτρο κατανάλωσης. Στους κερδισμένους θα είναι και οι επιχειρήσεις, καθώς δρομολογείται επιστροφή σε αυτές του 5% της προκαταβολής φόρου που έχει βεβαιωθεί με τις φετινές δηλώσεις φόρου εισοδήματος.