Κυβέρνηση: Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για 2019-2020

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την εκτίμηση ότι, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν προκύπτει δημοσιονομικό κενό ούτε για το 2019 ούτε για το 2020, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ελεύθερο Τύπο».

Ο κος Πέτσας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης κοντά στο 3%, αναφέροντας ότι: «Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ήδη μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ» έσπευσε να συμπληρώσει, επιβεβαιώνοντας «τα έσοδα πάνε καλύτερα από τους στόχους, ενώ και οι δαπάνες συγκρατούνται».

Δεν παρέλειψε δε, να αναφερθεί στην πρόσφατη έξοδο στις αγορές, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα κατάφερε να δανειστεί με επιτόκιο μόλις 1,5%, (10ετές ομόλογο), όταν πριν από λίγους μήνες το επιτόκιο διαμορφωνόταν στο 3,9%.

Ειδική μνεία έκανε στα αναδρομικά των συνταξιούχων και στις αποφάσεις του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας ορισμένων διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου.

«Η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου. Τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι θα επιστραφούν, με γνώμονα το χρέος της πολιτείας απέναντι σε όσους αδικήθηκαν, αλλά και τη διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας που επιβάλλει το γενικότερο εθνικό συμφέρον» δεσμεύτηκε, μεταξύ άλλων.

Αναφερθείς στο ενδεχόμενο να υπάρξει υπερπλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2019, επεσήμανε ότι – αν προκύψει κάτι τέτοιο – θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Όσον αφορά τις επενδύσεις, υπενθύμισε ότι «ξεμπλοκάραμε – μέσα στις 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης – τις μεγάλες επενδύσεις στο Ελληνικό, στο λιμάνι του Πειραιά και στις Σκουριές Χαλκιδικής».

Και συμπλήρωσε: «Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου συγκροτήθηκε Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, η οποία ξεκίνησε με τη δρομολόγηση τεσσάρων έργων, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ. Ο στόχος, λοιπόν, παραμένει υψηλός, αλλά με τις πράξεις της κυβέρνησης έρχεται πιο κοντά».

Διαβεβαίωσε δε, ότι «καμία σύνταξη Έλληνα πολίτη δεν πρόκειται να μειωθεί», καθώς «οι μειώσεις τέλειωσαν με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον νόμο Κατρούγκαλου».

«Το νέο ασφαλιστικό (σ.σ. που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα) θα χτιστεί με υπευθυνότητα πάνω στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του και εκτιμούμε» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο.

Αναφορικά, τέλος, με τους αναπτυξιακούς στόχους, εξήγησε ότι «μιλούσαμε πάντα για τον στόχο του “2 συν 4″». «Να συμφωνήσουμε, δηλαδή, με τους εταίρους μας σε μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του ΑΕΠ και να πετύχουμε ανάπτυξη κοντά στο 4% του ΑΕΠ».

«Εκτιμούμε ότι το δεύτερο εξάμηνο θα ξεπεράσουμε το 2%, ότι το 2020 θα φτάσουμε κοντά στο 3%, και ότι θα συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερα εφόδια για τον στόχο μας. Μέσα σε εκατό μέρες η χώρα άλλαξε ταχύτητα και η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια» κατέληξε ο κ. Πέτσας.