Οδηγός επιβίωσης για ναυτικούς με ψυχολογικά προβλήματα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η ΜΚΟ για ναυτικούς ISWAN (International Seafarers’ Welfare and Assistance Network – Διεθνές Δίκτυο Ποιότητας Ζωής και Αλληλοβοήθειας Ναυτικών) έχει κυκλοφορήσει έναν «Οδηγό Επιβίωσης» για ναυτικούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, προκειμένου να λειτουργήσει συμπληρωματικά ως προς την δωρεάν γραμμή βοήθειας SeafarerHelp, που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Η εργασία μακριά από το οικείο περιβάλλον στη θάλασσα με περιορισμένα μέσα επικοινωνίας και μικρή ή καθόλου άδεια παραμονής στην στεριά συνεπάγεται ότι μπορεί να είναι δύσκολο για τους ναυτικούς να έχουν πρόσβαση στη συναισθηματική υποστήριξη που μπορεί να χρειαστούν.

Το νέο πρόγραμμα αυτοβοήθειας, το οποίο αποτελεί μέρος του Προγράμματος Υγείας και Πληροφοριών Ναυτικών (SHIP) του ISWAN και εποπτεύεται από τον Σύμβουλο Κλινικής Ψυχολογίας, Δρ Pennie Blackburn, φέρει τον τίτλο «Βήματα για τη Θετική Ψυχική Υγεία» και προορίζεται να είναι το πρώτο σε μια σειρά «Οδηγούς Καλής Ψυχικής Υγείας για Ναυτικούς». Περιέχει δεξιότητες, ασκήσεις και στρατηγικές αντιμετώπισης για να βοηθήσει τους ναυτικούς να αναμετρηθούν με τα συναισθήματά τους όταν βιώνουν άγχος ή χαμηλή αυτοπεποίθηση, συμπεριλαμβανομένων παραδειγμάτων θετικών δηλώσεων αντιμετώπισης και καθοδήγησης στην χρήση της ενσυνειδητότητας για την αντιμετώπιση καταστάσεων άγχους.

Ο οδηγός περιλαμβάνει επίσης στοιχεία επικοινωνίας για τη γραμμή SeafarerHelp, την δωρεάν και εμπιστευτική γραμμή βοήθειας του ISWAN για ναυτικούς που την έχουν ανάγκη. Εκτός από την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων και η εγκατάλειψη, η ομάδα της SeafarerHelp είναι επίσης διαθέσιμη για να ακούσει και να παρέχει συναισθηματική υποστήριξη σε κάθε ναυτικό που αισθάνεται κατάθλιψη, μοναξιά ή δυστυχία.

Ο Roger Harris, εκτελεστικός διευθυντής της ISWAN, δήλωσε ότι «αυξάνεται η συνειδητοποίηση της σπουδαιότητας της ψυχικής ευημερίας των ναυτικών. Αυτό το νέο βοήθημα παρέχει στους ναυτικούς πρακτική βοήθεια για την αντιμετώπιση των καθημερινών πιέσεων της εργασίας στη θάλασσα για μεγάλες περιόδους».

Το ISWAN συνεργάζεται με μια σειρά φορέων, συμπεριλαμβανομένων άλλων οργανώσεων πρόνοιας, πλοιοκτητών και συνδικάτων για την υποστήριξη των ναυτικών και των οικογενειών τους.

Τα «Βήματα για τη Θετική Ψυχική Υγεία» θα μεταφραστούν στα Φιλιππινέζικα, Χίντι, Ρωσικά, Αραβικά και Ισπανικά σε εύθετο χρόνο. Η αγγλική έκδοση μπορεί να μεταφορτωθεί δωρεάν εδώ.