Αυτή την εβδομάδα οι μελέτες βιωσιμότητας των λιμανιών

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να παραδοθούν στο ΤΑΙΠΕΔ οι μελέτες βιωσιμότητας των δέκα Οργανισμών Λιμένων που είχε ζητήσει πριν από δίμηνο περίπου ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.

Στόχος των μελετών αυτών είναι το να προσδιοριστούν τόσο οι στρατηγικοί τομείς ανάπτυξης του κάθε λιμένα ξεχωριστά, όσο και το μοντέλο του εκσυγχρονισμού τους με βάσει το ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί ως τώρα για τον καθένα ξεχωριστά.

Με τις νέες διοικήσεις να έχουν τοποθετηθεί σχεδόν σε όλα τα λιμάνια – οργανισμούς αναμένεται την επόμενη χρονική περίοδο να επιταγχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες προσδιορισμού των επόμενων βημάτων.

Ωστόσο ήδη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα για μια περισσότερο ολοκληρωμένη εθνική λιμενική πολιτική.

Συγκεκριμένα ήδη εξετάζεται το σενάριο να περάσουν υπό κρατικό έλεγχο και τα υπόλοιπα λιμάνια που τώρα τελούν υπό τον έλεγχο λιμενικών ταμείων τα οποία ανήκουν σε Δήμους ή Κοινότητες.

Σκοπός της κίνησης αυτής, η οποία αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο, είναι να ομαδοποιηθούν τα λιμάνια ανά γεωγραφική περιοχή ώστε να δημιουργήσουν οργανισμούς ανώνυμες εταιρίες μια εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα τα βοηθήσει σημαντικά στο να ενταχθούν στο εθνικό λιμενικό σύστημα, αλλά και να εξελιχθούν προς όφελος και της εθνικής οικονομίας, αλλά και των τοπικών κοινωνιών.

Προς το παρόν πάντως τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην επόμενη μέρα των δέκα υπολοίπων οργανισμών λιμένων και στις μελέτες βιωσιμότητας αφού αυτές θα καθορίσουν ως ένα σημαντικό βαθμό και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.