Η επόμενη μέρα στη Β.Μακεδονία -Κλίμα αβεβαιότητας και πόλωσης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η απόφαση της ΕΕ, η οποία  διαμορφώθηκε με αρνητικές συνέπειες για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας, μετά  το βέτο του  Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν,  προκάλεσε  χιονοστιβάδα εξελίξεων, τόσο στο εσωτερικό της Β.Μακεδονίας, αλλά και γενικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η προσήλωση του Ζόραν Ζάεφ στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης με την Ελλάδα με την υπογραφή  της συμφωνίας των Πρεσπών δεν έφερε τους  επιθυμητούς καρπούς.
Αποδεικνύεται ότι ήταν “λόγια του αέρα” , τα μηνύματα που  έστελναν  οι Ευρωπαίοι  στον Ζάεφ,  ότι αρκεί το κλείσιμο της Συμφωνίας των Πρεσπών για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η επίλυση του ονοματολογικού ποτέ δεν ήταν εν τέλει  η βασική  προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά ένα θέμα που αφορούσε τις σχέσεις της με την Ελλάδα στο πλαίσιο της καλής γειτονίας. Μετά την εξέλιξη αυτή, διαμορφώνεται πλέον και ένα νέο πλαίσιο  στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Ζάεφ είχε επενδύσει πολλά στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και αισθάνεται πως η  “Ευρώπη τον άδειασε”.

Τώρα έχει να αντιμετωπίσει και τους πολιτικούς του αντιπάλους  και την ρητορική της αδιαλλαξίας και των κόκκινων γραμμών αναφορικά με την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης με την Ελλάδα, ενώ πλέον η Συμφωνία των Πρεσπών ενέχει τον κίνδυνο να αντιμετωπίζεται ως ένα μνημειακό κείμενο που ακυρώνεται στη συνείδηση ορισμένων πολιτών, μιας και είχε
γι αυτούς ένα κόστος χωρίς αποτέλεσμα.
Βασικό επιχείρημα από την πλευρά της αντιπολίτευσης, θα είναι πως η κυβέρνηση «χάρισε» το όνομα Μακεδονία για να προωθήσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, κάτι που τελικά δεν συνέβη.

Έτσι, στη γειτονική χώρα, μέχρι την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο, θα έχουν διαμορφωθεί διαφορετικές πολιτικές συνθήκες, μετά και την απόφαση του Ζάεφ να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, ο οποίος στο διάγγελμά του,  εμφανίστηκε εξοργισμένος με την ΕΕ που δεν πραγματοποίησε τα όσα υποσχέθηκε.

Ο Ζόραν Ζάεφ, έθεσε το δίλημμα της κάλπης ζητώντας από τους πολίτες να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να συνεχίσουν στον ευρωπαϊκό δρόμο ή εάν θα επιστρέψουν στο δρόμο της απομόνωσης και του εθνικισμού.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι εκλογές θα γίνουν μέσα σε ένα σκηνικό σκληρής πόλωσης  με τον Ζόραν Ζάεφ να αναζητά για άλλη μια φορά συμμάχους στο εξωτερικό.

Ο πρωθυπουργός της Β.Μακεδονίας αναμένεται να βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην προοπτική της έκτακτης  Συνόδου Κορυφής στα τέλη της άνοιξης στην Κροατία για τα Δυτικά Βαλκάνια. Βασικό επιχείρημα από την πλευρά του VMRO θα είναι πως η κυβέρνηση «χάρισε» το όνομα Μακεδονία για να προωθήσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, κάτι που τελικά δεν συνέβη.