Τι είπε η Μενδώνη για τα “ευτράπελα” που έγιναν γύρω από την ταινία του Τζόκερ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Πρώτο θέμα  στην ατζέντα των ζητημάτων  που απασχόλησαν την σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η  υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ήταν ο Τζόκερ, μετά τον χαμό που έγινε στα μέσα ενημέρωσης.

H υπουργός έδωσε  την δική της εξήγηση  για ότι έχει συμβεί, αναφορικά με την έφοδο των αστυνομικών σε κινηματογραφικές αίθουσες, προκειμένου να  διαπιστωθεί  εάν ανήλικοι παρακολουθούσαν την ταινία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ.Μενδώνη, στους δημοσιογράφους,  χθές το βράδυ ενημερώθηκα από το Γραφείο Τύπου ότι είχε δημιουργηθεί το περιστατικό αυτό στις δύο κινηματογραφικές αίθουσες. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να ρωτήσω τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού και τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή Σύγχρονου Πολιτισμού αν γνωρίζουν κάτι για το θέμα. Η απάντηση που πήρα ήταν ότι δεν ήξεραν και εκείνοι, όπως και εγώ, τίποτα, και βγήκε η ανακοίνωση την οποία σας στείλαμε χθες, όπου αναφέραμε ακριβώς γιατί υπήρχαν οι πληροφορίες στα Μέσα Ενημέρωσης ότι επρόκειτο για υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού, ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι πράγματι είναι υπάλληλοι, θα κινηθούν οι διαδικασίες έτσι όπως προβλέπονται από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα”

Η αρμόδια υπουργός διευκρίνισε ότι:.”Καταρχάς, σας λέω ότι και εγώ προσωπικά και ο Γενικός Γραμματέας καταδικάζουμε απερίφραστα τον χειρισμό της υπόθεσης αυτής. Ομολογώ ότι με ενοχλεί η εικόνα να δημιουργούνται προβλήματα από δυνάμεις καταστολής, σε ανήλικα παιδιά και στις οικογένειές τους”.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι ” πράγματι οι δύο κυρίες ήταν, είναι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες εκτός από υπάλληλοι του Υπουργείου είναι και μέλη Α’ βάθμιας Γνωμοδοτικής Επιτροπής η οποία παρέχει γνώμη για την κατάταξη των κινηματογραφικών έργων.

Αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο Πολιτισμού διαθέτει τέσσερις επιτροπές, οι οποίες γνωμοδοτούν για το αν μία ταινία είναι κατάλληλη για όλους, για το αν μία ταινία είναι κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 12 ετών, αν μία ταινία είναι κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 15 ετών και αν είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.

Η κ.Μενδώνη εξήγησε ότι: Οι δύο λοιπόν αυτές υπάλληλοι είναι μέλη της Α’ βάθμιας Γνωμοδοτικής Επιτροπής, η οποία επιτροπή ανάμεσα στα άλλα, έχει δυνατότητα άσκησης, μάλλον έχει δυνατότητα εισόδου ελευθέρως με βάση ένα ειδικό δελτίο εισόδου, σε χώρους δημοσίων θεαμάτων και ακροαμάτων για άσκηση ελέγχου αποκλειστικώς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Το θεσμικό πλαίσιο αυτό εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση του Ν.3905/2005, «Ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης» του νόμου για τον κινηματογράφο, του 2010. Είναι μία απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού του 2011 η οποία αναθεωρείται το 2014 από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού, χωρίς όμως στο συγκεκριμένο εδάφιο να υπάρχει η παραμικρή αλλαγή.

Οι κυρίες υπερέβησαν το όριο των αρμοδιοτήτων τους

Αυτό το οποίο συνέβη, είναι ότι οι συγκεκριμένες δύο κυρίες υπερέβησαν το όριο των αρμοδιοτήτων τους. Έλεγχος δεν σημαίνει ότι αυτομάτως φωνάζεις δυνάμεις καταστολής. Έχουν δικαίωμα να ελέγξουν, ο έλεγχος μπορεί να είναι σε πάρα πολλά επίπεδα. Μπορούν να ελέγξουν, για παράδειγμα, τον αιθουσάρχη, αν πραγματικά ζητάει ταυτότητες για την είσοδο ανηλίκων μέσα στην αίθουσα. Από τη διαδικασία αυτή, μέχρι τη διαδικασία του καλώ δυνάμεις καταστολής, αυτό απέχει πάρα πολύ.
Αναφορικά με την κριτική που ασκήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, η υπουργός είπε ότι “η επιχείρηση από την αξιωματική αντιπολίτευση να πολιτικοποιήσει το θέμα και να αναφερθεί σε σκοτεινές εποχές, θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον ατυχής. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση επί 4,5 χρόνια στην κυβέρνηση είχε όλο το χρονικό περιθώριο να διορθώσει το θεσμικό πλαίσιο. Υπουργική απόφαση ήταν άλλωστε. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν γνώριζε ότι υπήρχε αυτή η διαδικασία, διότι τα ειδικά δελτία εισόδου των υπαλλήλων των συγκεκριμένων, υπογράφονται από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το 2016, την κ. Βλαζάκη, δηλαδή.Αυτό είναι το ιστορικό”

Είμαστε αντίθετοι με τον τρόπο που κινήθηκε η διαδικασία

“Επανέρχομαι και τονίζω ότι και ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης, όσο και εγώ προσωπικά, είμαστε εντελώς αντίθετοι με τον τρόπο που κινήθηκε αυτή η διαδικασία ελέγχου εντός των αρμοδιοτήτων των συγκεκριμένων μελών των επιτροπών, γι’ αυτό και ήδη έχω ζητήσει να γίνει ΕΔΕ, προκειμένου να διαλευκανθεί το πώς έγινε, το αν γνώριζε η αρμόδια Τμηματάρχης και η αρμόδια Διευθύντρια Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογραφίας, η κ. Αλεξομανωλάκη.