Προβάδισμα Κίνας στις περισσότερες start-ups εταιρείες στον κόσμο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η Κίνα έγινε η χώρα με τις περισσότερες start-ups εταιρείες στον κόσμο, που έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν σε αξία το 1 δισ. δολάρια και δεν έχουν εισαχθεί ακόμη σε κάποιο χρηματιστήριο.

Η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ, σε αριθμό αυτών των εταιρειών, αφού διαθέτει 206 τέτοιες εταιρείες έναντι 203 αμερικανικών. Ακολουθούν αρκετά πιο πίσω η Ινδία με 21, η Βρετανία με 13, η Γερμανία και το Ισραήλ με επτά εταιρείες η κάθε μία.

Η πρώτη ετήσια έκθεση του κινεζικού Ινστιτούτου Ερευνών Hurun με έδρα τη Σαγκάη (Hurun Global Unicorn List 2019) εκτιμά ότι ο «μονόκερος» με τη μεγαλύτερη αξία διεθνώς είναι η κινεζική χρηματοοικονομική εταιρεία Ant Financial με 150 δισ. δολάρια, η οποία προήλθε από τους κόλπους του κινεζικού γίγαντα Alibaba, ενώ ακολουθούν στη 2η και 3η θέση οι επίσης κινεζικές ByteDance και Didi Chuxing. Στην πρώτη δεκάδα περιλαμβάνονται γνωστά ονόματα των ΗΠΑ, όπως οι αμερικανικές Airbnb (6η) και η Space X του Έλον Μασκ (8η).

Ο τομέας με τις περισσότερες start-ups μεγάλης αξίας στον κόσμο είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο με 68 εταιρείες και ακολουθούν ο τομέας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech) με 56 εταιρείες, το υπολογιστικό «νέφος» (Cloud) με 44 εταιρείες, η τεχνητή νοημοσύνη με 40 εταιρείες και η εφοδιαστική αλυσίδα (Logistics) με 34 εταιρείες.

Το Πεκίνο είναι η πόλη με 82 «μονόκερους» τους περισσότερους στον κόσμο και ακολουθεί το Σαν Φρανσίσκο με 55. Σαν περιοχή, η Σίλικον Βάλεϊ στην Καλιφόρνια εξακολουθεί να κατέχει τα σκήπτρα με 102 τέτοιες εταιρείες, οι οποίες αποτελούν του 21% του συνόλου.