Δημοσκοπήσεις στη Β Μακεδονία: Δεύτερο το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ ενόψει των εκλογών

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Ισχυρό κόμμα παραμένει στη Βόρεια Μακεδονία,  το VMRO-DMPNE που αντιπολιτεύεται το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ενόψει των εκλογών του Απριλίου του 2020, θα κόψει πρώτο το νήμα της εκλογικής αναμέτρησης.

Οι δημοσκοπήσεις εν όψει των πρόωρων εκλογών του Απριλίου του 2020 δείχνουν ότι το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ έρχεται δεύτερο στην προτίμηση των Σκοπιανών ψηφοφόρων, με επικρατέστερο να καταλάβει την πρώτη θέση το VMRO-DPΜNE.

Στην προεκλογική περίοδο, το VMRO-DPMNE  αναμένεται να εξαπολύσει πυρά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, εκμεταλλευόμενο την άρνηση της ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη γειτονική χώρα, καθώς θα προβάλλει το επιχείρημα ότι τελικά η  Συμφωνία δεν οδήγησε στον επιθυμητό στόχο.

Σημειώνεται ότι στις βουλευτικές εκλογές του 2016 το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση, πίσω από το VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, αλλά κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση με υποστήριξη από τα αλβανικά κόμματα .

Πάντως, στο δρόμο μέχρι τις εκλογές, είναι αμφίβολο αν η γειτονική χώρα θα  υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Από την ελληνική πλευρά εκφράζεται έντονος προβληματισμός για το αν θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της όσον  αφορά στο θέμα των αγαλμάτων και αν θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές χρήσεις, οι αλλαγές των σχολικών βιβλίων ώστε να αφαιρεθούν  αλυτρωτικές αναφορές.