Εκλογές Καναδά: Κυβέρνηση μειοψηφίας για τον Τρουντό – Η επόμενη μέρα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Πρώτο στις βουλευτικές εκλογές του Καναδά, ήρθε το κόμμα των Φιλελευθέρων(Liberals) του Τζάστιν Τρουντό, χωρίς ωστόσο να είναι μία νίκη υπεροχής, καθώς μετρά πολλές απώλειες εδρών και μείωση της κοινοβουλευτικής του δύναμης.

Το κλίμα στον Καναδά, αναφορικά με το εκλογικό τοπίο όπως έχει διαμορφωθεί, προκαλεί προβληματισμό και σενάρια για την επόμενη μέρα.

Ο Τζάστιν Τρουντό σχημάτισε μία κυβέρνηση μειοψηφίας, με αποτέλεσμα να προκαλείται έντονη σεναριολογία για την αστάθεια που μπορεί να προκύψει το επόμενο διάστημα στη χώρα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές και τα όσα μεταδίδουν καναδικά μέσα ενημέρωσης, οι κυβερνήσεις μειοψηφίας στον Καναδά συνήθως έχουν διάρκεια ζωής 18 με 24 μήνες κατά μέσο όρο.

Ο Τρουντό μπορεί να κατάφερε να κερδίσει δεύτερη θητεία στην πρωθυπουργία παρά τα σκάνδαλα που αμαύρωσαν την εικόνα του, όμως εμφανίζεται αποδυναμωμένος και θα χρειαστεί τη στήριξη ενός μικρότερου κόμματος στη βουλή, πιθανότατα του NPD του Τζαγκμίτ Σινγκ, ο οποίος μετά τα αποτελέσματα, επεσήμανε ότι έχει συνομιλήσει με τον Τρουντό και δεσμεύθηκε «να εργαστεί σκληρά για τις προτεραιότητες της χώρας»

Δηλώσεις Τρουντό

«Οι Καναδοί απέρριψαν τον διχασμό», τόνισε ο Τρουντό, αμέσως μετά την επισφράγιση της νίκης του, στο εκλογικό του κέντρο του Μόντρεαλ. Οι Καναδοί «απέρριψαν τις περικοπές και τη λιτότητα και ψήφισαν υπέρ ενός προοδευτικού προγράμματος και μιας ισχυρής δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε για να καταλήξει ότι η επιθυμία του είναι “να εργαστεί «για όλους τους Καναδούς».

Μεγάλο πλήγμα δέχτηκε το κόμμα των Φιλελευθέρων στις επαρχίες της Αλμπέρτα και Σασκάτσουαν, περιοχές στις οποίες διαμένουν ευκατάστατοι πολίτες λόγω της πετρελαϊκής προέλευσης αυτών των περιοχών. Σε αυτές τις επαρχίες, η υπεροχή των Συντηρητικών με επικεφαλής τον χαμογελαστό Άντριου Σιρ έκανε ένα θρίαμβο, αφού κανένας βουλευτής δεν εξελέγη από το κόμμα των Φιλελευθέρων του Τρουντό.  Πρόκειται για μία εξέλιξη αναμενόμενη προεκλογικά, καθώς το αποτέλεσμα αυτό αποτυπώνει τον διχασμό του Καναδά μεταξύ των υποστηρικτών της πετρελαϊκής βιομηχανίας και των υπέρμαχων του περιβάλλοντος.
Το κόμμα των Φιλελευθέρων διατήρησε την υπεροχή του στο Κεμπέκ, αλλά με απώλειες, αφού δεν διατήρησε τα ίδια ποσοστά με αυτά των προηγούμενων εκλογών.

«Αποτελείτε ζωτικό κομμάτι της μεγάλης χώρας μας. Άκουσα την αγανάκτησή σας και θέλω να σας στηρίξω. Θα εργαστούμε μαζί για να ενώσουμε τη χώρα μας», είπε ο Τρουντό, προσθέτοντας ότι άκουσε το μήνυμα των κατοίκων του Κεμπέκ «που θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα ακούγεται ακόμη περισσότερο η φωνή του Κεμπέκ στην Οτάβα».

Αίσθηση προκάλεσε η άνοδος του γσλλόφωνου “Μπλοκ Κεμπεκουά”, το κόμμα των αυτονομιστών, καθώς κατέγραψε ιστορικό ποσοστό στη γαλλόφωνη αυτή επαρχία, κερδίζοντας 30 έδρες στο κοινοβούλιο, τριπλάσιες σε σχέση με το 2015.

Προειδοποιήσεις από τους Συντηρητικούς

Ο Άντριου Σιρ, ο επικεφαλής του κόμματος των Συντηρητικών παραδέχθηκε την ήττα του και συνεχάρη τον πρωθυπουργό, ωστόσο δεν παρέλειψε να κάνει και προειδοποιητική δήλωση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ηγετική του εικόνα έχει πληγεί και ο χρόνος του στην κυβέρνηση θα τελειώσει σύντομα». «Όταν έρθει αυτή η ώρα οι Συντηρητικοί θα είναι έτοιμοι».

Τα κέρδη από τις εκλογές

Οι Φιλελεύθεροι του Τρουντό φαίνεται να κερδίζουν 156 έδρες σε σύνολο 338, χάνοντας όμως την απόλυτη πλειοψηφία των 177 εδρών που διέθεταν στο απερχόμενο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Elections Canada.

Οι Συντηρητικοί του Άντριου Σιρ συγκέντρωσαν 121 έδρες, ενώ το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (NPD) 25.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Μπλοκ  Κεμπεκουά, ο Ιβ-Φρανσουά Μπλανσέ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα καλά αποτελέσματα του κόμματος. Δήλωσε μάλιστα ανοικτός σε μια συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση Τρουντό. «Το Μπλοκ  Κεμπεκουά μπορεί να συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση. Αν αυτό που προτείνετε είναι καλό για το Κεμπέκ, μπορείτε να βασίζεστε πάνω μας», κατέληξε.