Ποια είναι η θέση της κυβέρνηση για την ένταξη Αλβανίας και Β.Μακεδονίας στην ΕΕ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν στις επίσημες δηλώσεις τους  την βούληση για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό συγκεκριμένες βέβαια προϋποθέσεις.  Πρόκειται για μία θέση που εκφράζεται συνολικά από την κυβέρνηση.

Αυτή τη στιγμή και μετά το επικείμενο Brexit υπάρχει ένας γενικότερος προβληματισμός εντός της ΕΕ αν θα πρέπει το βάρος και η προτεραιότητα να δοθεί στην εμβάθυνση έναντι της διεύρυνσης.

Η μη έναρξη των συνομιλιών έγινε ύστερα από αντίδραση της Γαλλίας την οποία ακολούθησαν η Ολλανδία και η Δανία.

Επί της αρχής, η ΝΔ  υποστηρίζει την έναρξη αυτής της διαδικασίας γιατί, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, η ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει δείξει ότι εμβάθυνση και διεύρυνση μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά.

Ωστόσο, συμπληρώνουν ότι πρέπει να συντελεστεί και στις δύο αυτές χώρες, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία,  μεγαλύτερη πρόοδος.

Για την Αλβανία,  πρόοδος πρέπει να υπάρξει στην προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, στην προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

Όσον αφορά στην Βόρεια Μακεδονία, η κυβέρνηση προσδοκά να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την ένταξη της, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσουν να μπαίνουν στο τραπέζι οι προϋποθέσεις ένταξης. Εκεί όπου η ελληνική πλευρά μπορεί  να απαιτεί την απόλυτη εφαρμογή των άρθρων της συμφωνίας «Αθηνών – Σκοπίων» και να ασκηθεί αν χρειαστεί veto σε άνοιγμα κεφαλαίων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.