Πομπέο για Άγκυρα: “Προτιμάμε την ειρήνη αλλά είμαστε έτοιμοι”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

«Προτιμούμε την ειρήνη από τον πόλεμο. Αλλά στην περίπτωση που χρειαστεί στρατιωτική ενέργεια, πρέπει να ξέρετε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι πλήρως προετοιμασμένος να αναλάβει αυτή τη δράση», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών,  Μάικ Πομπέο,  σε συνέντευξη στο CNBC, αναφορικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας  στην Βορειοανατολική Συρία.

Πάντως, ο  Πομπέο αρνήθηκε να διευκρινίσει τι θα προκαλούσε μια αμερικανική στρατιωτική απάντηση, δηλώνοντας ότι «δεν θέλω να προκαταλάβω την απόφαση του προέδρου για το αν θα αναλάβει την επιβλητική δέσμευση της χρήσης της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης».

Ακόμη, δήλωσε ότι θα υπάρξουν κι άλλες οικονομικές κυρώσεις, όπως και ότι θα γίνει χρήση της διπλωματικής ισχύος της Ουάσινγκτον. «Αυτές προτιμούμε», συμπλήρωσε ο Πομπέο.

Νωρίτερα, ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο είπε ότι η Ουάσινγκτον ουδέποτε υποσχέθηκε στους Κούρδους ότι θα παραμείνουν στην περιοχή Αμερικανοί στρατιώτες “για 400 χρόνια” προκειμένου να τους προστατεύσουν.

Όπως είπε ο Τραμπ, γίνονται κάποιες αψιμαχίες, όμως είναι σχετικά λίγες. Οι Κούρδοι από την πλευρά τους αποχωρούν από ορισμένες περιοχές της Συρίας “με έξυπνο τρόπο”. Όσον αφορά την Τουρκία, επανέλαβε ότι αν συμπεριφερθεί άσχημα οι ΗΠΑ θα θέσουν δασμούς στα τουρκικά προϊόντα και θα επιβάλουν κυρώσεις.