Brexit: Ο Τζόνσον θα ζητήσει παράταση από την Ε.Ε. μετά το χθεσινό ναυάγιο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Από το ζεστό στο κρύο βρέθηκε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατά την ψήφιση της συμφωνίας με την Ε.Ε. από την Βουλή των Κοινοτήτων. Παρά την θετική έκβαση της πρώτης ψηφοφορίας και την έγκριση της συμφωνίας, σ’ αυτή που ακολούθησε οι βουλευτές  απέρριψαν τις διαδικασίες εξπρές για την αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου που πρότεινε ο Τζόνσον και έτσι τώρα η πιθανότητα παράτασης της ημερομηνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιο κοντά από ποτέ.

Από μια άποψη πρόκειται για μια θετική ψήφο για τον Μπόρις Τζόνσον και για την Ευρωπαϊκή Ένωση που επιθυμεί να δει ένα τέλος σε αυτό το δράμα. Ωστόσο ο Μπόρις Τζόνσον ήταν απογοητευμένος με το αποτέλεσμα. “Το σχέδιο που θα μπορούσε να είχε εγγυηθεί την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, χρειάζεται περισσότερο χρόνο», δήλωσε ο κ. Τζόνσον. “Τώρα αντιμετωπίζουμε ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα” είπε χαρακτηριστικά.

Ο διορισμένος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας προσπάθησε να εκβιάσει την ψήφο των βουλευτών απειλώντας ότι δεν θα ζητήσει παράταση εξόδου από την ΕΕ αλλά παράλληλα ότι θα είναι οι ίδιοι οι βουλευτές υπεύθυνοι εάν αναγκαστεί να ζητήσει παράταση.

Τώρα  η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίον θα απαντήσει στο αναμενόμενο αίτημα παράτασης της διαδικασίας εξόδου από το Λονδίνο. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λέο Βαράντγκαρ, ο πρωθυπουργός του κράτους- μέλους της ΕΕ που επηρεάζεται άμεσα από το Brexit, χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη» την ψήφο της Βουλής των Κοινοτήτων τονίζοντας παρά ταύτα ότι «απαιτείται περισσότερη σαφήνεια».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έλαβε υπόψη τη σημερινή απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων και ετοιμάζει τα επόμενα βήματα εξετάζοντας το αίτημα παράτασης του Brexit μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2020.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας, ωστόσο, δια της υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ορελί ντε Μονσαλέν διεμήνυσε ότι είναι διατεθειμένη να επιτρέψει μόνο μια «τεχνική» αναβολή του Brexit,  όμως αποκλείει κάθε παράταση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.