Δευκρινίσεις Θεοδωρικάκου για το πως θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τους τρόπους με τους οποίους θα πιστοποιείται η παρουσία των Ελλήνων του εξωτερικού για δύο χρόνια κατά τη διάρκεια των τελευταίων 35 ετών, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ανέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, “αυτό θα αποδεικνύεται από δημόσια έγγραφα, είτε από απολυτήριο σχολείου, είτε από ασφαλιστικό οργανισμό, ή από την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας κ.α.”

Ο κ.Θεοδωρικάκος τόνισε ότι “στην πραγματικότητα όσοι έχουν φύγει μέχρι 33 χρόνια καλύπτονται όλοι. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός έχει έρθει στην Ελλάδα είτε για να σπουδάσει είτε για να εργαστεί είτε για να κάνει στρατιωτική εργασία”, συμπλήρωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ρωτήθηκε και για το πότε θα ψηφίζουν οι απόδημοι και, μολονότι παρέπεμψε στην τελική πρόταση που θα συνταχθεί, επισήμανε ότι “κανονικά η ψηφοφορία των Ελλήνων του εξωτερικού θα γίνεται το προηγούμενο διάστημα προ των εκλογών που διεξάγονται στην Ελλάδα γιατί υπάρχουν πρακτικά ζητήματα με διαφορές ώρας κτλ”.

Όπως επισήμανε “από τη χθεσινή σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής, κατάλαβα ότι υπάρχει βάση συμφωνίας για όλα τα κόμματα με βασικό ερωτηματικό το κόμμα του κ. Βαρουφάκη”.

Σύμφωνα με τον υπ. Εσωτερικών “το ΜέΡΑ 25 είχε θέσεις δύο όρους που ήταν αδύνατο να γίνουν δεκτοί: Ο πρώτος να αφορά μόνο όσους έχουν φύγει τα τελευταία 9 χρόνια που θα άφηνε έξω εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και θα ήταν παράλογο, και ο δεύτερος ήθελε να φτιαχτούν πολλές περιφέρειες του εξωτερικού, πράγμα αδύνατο καθώς δεν γνωρίζουμε πόσοι θα είναι οι Έλληνες που θα κάνουν αίτηση για να ψηφίσουν”.