Εxpress Service: Οφειλές 250 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ!

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μέτρα για να περιοριστούν οι οφειλές ύψους 35 δις ευρώ(!) προς τα ασφαλιστικά εξετάζει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης.
Ανάμεσα στις εταιρείες με τα μεγαλύτερα “φέσια¨ είναι η Εxpress Service της οικογένειας Ραπτόπουλου η οποία έχει να καταβάλλει εισφορές από το 1992 και οφείλει στο πρώην ΙΚΑ το ιλιγγιώδες ποσό των 250 εκατ. ευρώ.

Ο ιδιοκτήτης έχει συλληφθεί και έχει αφεθεί ελεύθερος πολλές φορές στο παρελθόν καθώς εξαντλούσε τα ένδικα μέσα ενώ κατόρθωνε να «καθαρίζει» μεταφέροντας τις οφειλές από την μια εταιρία στην άλλη.

Η οφειλή μάλιστα αυξήθηκε κατά 9 εκατ τον τελευταίο χρόνο καθώς η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου κατήργησε ως μη αποτελεσματική τη διάταξη που μπλόκαρε τους οφειλέτες από την διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των ΑΠΔ.

Μπορεί η Εxpress Service να είναι κορυφαία στη λίστα των μεγαλοοφειλετών αλλά δεν είναι η μόνη. Οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι εξωπραγματικές ενώ μόνο 4,5 δισ. εντάχθηκαν πρόσφατα στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Στη χθεσινή σύσκεψη που είχε ο κ. Μηταράκης με τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ εξετάστηκαν μέτρα που μπορούν να ληφθούν κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών, ανάμεσα στα οποία είναι και η τιτλοποίηση οφειλών. Προς το παρόν εξετάζεται η εμπειρία άλλων χωρών και η αποτελεσματικότητα που είχε το μέτρο.

«Εξετάζουμε τις πλέον ακραίες περιπτώσεις ασφαλιστικής απάτης. Εταιρείες όπως οδικής βοήθειας, ΙΕΚ και εταιρείες εστίασης που με διάφορα προσχήματα αποφεύγουν συστηματικά να καταβάλουν τις οφειλόμενες εισφορές. Θα κινηθούμε με κάθε διαθέσιμο νομικό μέσο – ποινικό & αστικό, ενώ εξετάζουμε και αλλαγές του νομικού πλαισίου ώστε να εισπραχθούν τα οφειλόμενα που ανήκουν στους εργαζόμενους και στους ασφαλισμένους. Δεν θα δείξουμε ανοχή σε αυτούς που εσκεμμένα κλέβουν τα ασφαλιστικά ταμεία» τόνισε ο Νότης Μηταράκης.