Νέα σελίδα για την Τράπεζα Πειραιώς μετά την σημαντική συμφωνία με την Intrum

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Νέα σελίδα ανοίγει η Τράπεζα Πειραιώς, που σηματοδοτεί σημαντικές αλλαγές στο τραπεζικό της σύστημα, μετά την συμφωνία με την σουηδική Intrum.

Η σύσταση της Intrum Hellas, αποτελεί καθοριστική εξέλιξη της συνεργασίας με την εταιρεία για την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 27 δισ. ευρώ, της Τρ. Πειραιώς.

Η συμφωνία αυτή με την εταιρεία αποτελεί το πρώτο τραπεζικό carve – out (απόσχιση δραστηριοτήτων και προσωπικού) στην ελληνική τραπεζική αγορά. Πρόκειται για μία συμφωνία με 12ετή ορίζοντα που χρειάστηκε 11 μήνες προετοιμασίας και για το κλείσιμό της 4 μήνες!

H Intrum Hellas θα διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο από χορηγήσεις δανείων ή και πιστώσεων προς οφειλέτες της Τράπεζας Πειραιώς, των οποίων οι οφειλές ή κάποιες οφειλές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή και έχουν καταγγελθεί ή έχουν ρυθμισθεί.

Η Intrum Hellas θα λειτουργήσει  με 1.000 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων οι 700 εργαζόμενοι προέρχονται από την πρώην RBU και οι υπόλοιποι είναι “δανειστικό” προσωπικό από την Τράπεζα και εξωτερικές συνεργασίες της.

Αντίστοιχες συμφωνίες για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, έχει κάνει η Intrum με τραπεζικούς κολοσσούς όπως η ισπανική Santander και η ιταλική Intesa.

Η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά ότι η συναλλαγή με την Intrum θα έχει θετική επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας κατά 80 – 85 μονάδες βάσης την πρώτη χρονιά. Μετά, βάσει της εξοικονόμησης κόστους που θα έχει και των προμηθειών που θα καταβάλλει η Τράπεζα για τη διαχείριση, η θετική επίπτωση στα κεφάλαια θα διαμορφωθεί σε περίπου 70 μ.β. τη δεύτερη χρονιά και περίπου 50 μ.β. την τρίτη.