Ψήφος ομογένειας: Κερδισμένο το ΚΚΕ που επέβαλε τη συμφωνία – Τέλος στην επιστολική ψήφο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μετά την συμφωνία που επετεύχθη  στη διακομματική επιτροπή για την ψήφο των αποδήμων, το επόμενο βήμα είναι η σύνταξη των τροποποιημένων ρυθμίσεων και η κατάθεση του νομοσχεδίου στη βουλή.

Σύμφωνα με τα όσα  ανακοίνωσε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, «φαίνεται ότι διαμορφώνεται η κοινή βάση για ένα νομοσχέδιο που θα διευκολύνει την ψήφο των απόδημων πολιτών, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ώστε να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους».

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

1.  Ψηφίζουν όσοι Έλληνες έχουν μείνει για δύο χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια, εφόσον μπορούν να το αποδείξουν με δημόσια έγγραφα. Είτε εργαζόμενοι, είτε σπουδάζοντας, είτε για να κάνουν την στρατιωτική τους θητεία και  θα πρέπει να έχουν ενεργό ΑΦΜ.

2. Ισότιμη ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού με αυτούς που ψηφίζουν εντός Ελλάδας.

3.  Οι ομογενείς θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν.

4. Αυξάνονται  οι βουλευτές Επικρατείας σε 15 και τα κόμματα εφόσον επιθυμούν, μπορούν να περιλαμβάνουν στα ψηφοδέλτια και προσωπικότητες από το εξωτερικό.

5. Επιβάλλεται η αυτοπρόσωπη παρουσία των Ελλήνων του εξωτερικού στα σημεία που θα στηθούν οι κάλπες, όπως πρεσβείες, προξενεία κλπ.  Θα σχηματιστούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι.

Σημειώνεται ότι το θέμα της επιστολικής ψήφου βρήκε σθεναρή αντίσταση από το ΚΚΕ, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να υποχωρήσει.

Πάντως,  από την πλευρά ομογενών  που παρακολουθούν τις εξελίξεις  στην Ελλάδα, σχετικά με τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, η μη έγκριση της επιστολικής ψήφου δημιουργεί  δυσκολίες, καθώς σε ορισμένες περιοχές των χωρών που κατοικούν, υποχρεούνται να καλύψουν χιλιομετρικά μεγάλες αποστάσεις για να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε Προξενείο ή σε Πρεσβεία.

Επιπλέον, με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν τη ρύθμιση της 35ετίας και της πρόβλεψης να έχουν διαμείνει για δύο έτη στη χώρα,

Συμπερασματικά, στο διακομματικό «παζάρι» έχασαν όλοι και κέρδισαν το ΚΚΕ.  Κέρδισαν τη συνεννόηση που για πρώτη ίσως φορά γίνεται ορατή και έχασαν την ευκαιρία της επιστολικής ψήφου.

Κερδισμένο βγαίνει  το ΚΚΕ που επέβαλε τους όρους της διακομματικής συμφωνίας. Ο Περισσός έθετε από την πρώτη στιγμή ορισμένες προϋποθέσεις που είχαν να κάνουν με την ουσιαστική σύνδεση των Ελλήνων του εξωτερικού με την Ελλάδα, και εν πολλοίς επέβαλε τις ρυθμίσεις που επιθυμούσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΚΙΝΑΛ, που διαφοροποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και στήριξε το σχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Έτσι, αυτές οι ρυθμίσεις έχουν το πράσινο φως  από το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και από την Ελληνική Λύση, ενώ  το κόμμα του κ.Βαρουφάκη εκφράζει αντιρρήσεις.

Υπό προϋποθέσεις θα ψηφίσει το νομοσχέδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πριν την υποβολή του νομοσχεδίου πάντως, θα πρέπει να προηγηθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση ώστε οι προβλέψεις για τον χρόνο απουσίας των Ελλήνων του εξωτερικού και η κατοχή ΑΦΜ, να μην εκπέσουν ως Αντισυνταγματικές.