Αυστηροποίηση μέτρων για τους μετανάστες – Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι το πιο δύσκολο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Δεν είναι μόνο οι κοινωνικές αντιδράσεις όπως έδειξαν οι προχθεσινές οργισμένες αντιδράσεις των κατοίκων στα Βρασνά. Είναι και η αδυναμία της Ευρώπης να διατυπώσει μια συνεκτική πολιτική καταμερισμού των προσφύγων στις χώρες της Ένωσης.

Στο εσωτερικό  η κυβέρνηση αντιμετωπίζει και την οξύτατη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναλαμβάνει, με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία ακόμα και για το χάος της Μόριας.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χαρίτση, που κατηγόρησε εμμέσως την κυβέρνηση ακόμα και για το τραγικό ναυάγιο στην Κω.

«Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για τις συνθήκες του θανατηφόρου περιστατικού», δήλωσε ο κ. Χαρίτσης, για να του απαντήσει ο Στέλιος Πέτσας: «Ο ανθρωπισμός του ελληνικού λαού και οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του Λιμενικού που σώζουν χιλιάδες ζωές και αγκαλιάζουν κατατρεγμένους ανθρώπους αποδεικνύονται κάθε μέρα στην πράξη. Ας μην τους κουνά κανείς το δάχτυλο».

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως και στο υπουργείο Άμυνας, που συνεργάζονται στενά ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των συνεχών ροών προσφύγων και μεταναστών από τα παραλία της Μικράς Ασίας γνωρίζουν ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, αλλά και ότι η ελληνική κοινωνία απαιτεί αποτελεσματικότητα.

Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί προβλέπει παράλληλες δράσεις. Στο εξωτερικό και στο επίπεδο της ΕΕ η πρωτοβουλία ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους για μια πιο αλληλέγγυα πολιτική κατανομής των προσφύγων. Πάντως μέχρι στιγμής, οι εταίροι δεν δείχνουν πρόθυμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ταυτόχρονα προωθείται μια ριζική ανατροπή της πολιτικής αντιμετώπισης των προσφύγων με κλειδί τις επαναπροωθήσεις. Το νομοσχέδιο για το άσυλο, που συζητείται από χθες στη Βουλή, προβλέπει έναν αυστηρό διαχωρισμό των προσφύγων, που δικαιούνται το άσυλο, και των μεταναστών, που πρέπει να επιστρέφουν στις πατρίδες τους.

Οι διατάξεις για το ποιος θεωρείται «ευάλωτος» και συνεπώς χρήζει ειδικής προστασίας αλλάζουν. Επί ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και οι παράνομοι μετανάστες, λόγω των κινδύνων που αντιμετώπιζαν στο ταξίδι προς την Ευρώπη, χαρακτηρίζονταν «ευάλωτοι». Με αποτέλεσμα όλοι να μένουν στην Ελλάδα. Τώρα πλέον, όλοι οι παράνομα εισελθόντες στην Ελλάδα μετανάστες θα κρατούνται και θα ξεκινάει αμέσως η διαδικασία επιστροφής. Όπως δήλωσε άλλωστε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε στηθεί και ολόκληρο κύκλωμα με γιατρούς, που χαρακτήριζαν ευάλωτους τους μετανάστες ώστε να δικαιούνται προστασίας.

Άμεσος στόχος της κυβέρνησης, επίσης, είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη, λόγω των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η απόφαση της κυβέρνησης, όμως, προβλέπει την ισοκατανομή των προσφύγων στις διάφορες περιφέρειες της Ελλάδας και ο υφυπουργός Άμυνας κ. Στεφανής έχει αναλάβει το έργο του συντονισμού των υπηρεσιών, ώστε να βρεθούν οι καταλληλότερες λύσεις. Στρατόπεδα που έχουν περιέλθει σε αχρησία θα χρησιμοποιηθούν ώστε να στεγαστούν οι πρόσφυγες. Παράλληλα θα δημιουργηθούν κλειστές δομές για τους παράνομους μετανάστες, έως ότου ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και θα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία του επαναπατρισμού τους.

Ταυτόχρονα απλοποιούνται και οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου, ώστε να γίνεται γρήγορα σαφές ποιοι δικαιούνται προστασίας και ποιοι όχι.