Ευροκοινοβούλιο: Ψήφισμα “χαστούκι” στην Τουρκία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε σήμερα την τουρκική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία και κάλεσε την Άγκυρα να αποσύρει το σύνολο των ένοπλων δυνάμεών της. Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε δια ανατάσεως της χειρός, το Κοινοβούλιο εκτιμά πως η στρατιωτική επέμβαση “αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, και πως θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής”.

Οι ευρωβουλευτές απορρίπτουν τη δημιουργία μιας υποτιθέμενης ζώνης ασφαλείας και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με τον κουρδικό λαό. Εκφράζουν επίσης φόβους για μια επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους.

Παράλληλα απαιτούν από τις χώρες μέλη να λάβουν μια “σειρά κυρώσεων και απαγορεύσεων βίζας” σε βάρος υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων που είναι υπεύθυνοι για φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της τρέχουσας στρατιωτικής επέμβασης.

Οι βουλευτές θεωρούν απαράδεκτο ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει τους πρόσφυγες όπλο και τους έχει χρησιμοποιήσει για να εκβιάσει την ΕΕ, συνοψίζει το Κοινοβούλιο και εκφράζει την ευχή ότι οι χώρες μέλη θα μελετήσουν την “αναστολή των εμπορικών προνομίων στη βάση της συμφωνίας για τα αγροτικά προϊόντα” και, ως τελευταία καταφυγή, την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.

“Απορρίπτουμε στο σύνολό της την προσέγγιση που υιοθέτησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο θέμα της Επιχείρησης Πηγή Ειρήνης” ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. “Καμία δύναμη δεν μπορεί να σταματήσει την Τουρκία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσει την ασφάλειά της”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στη συζήτηση που διεξήχθη χθες Τετάρτη πολλοί ευρωβουλευτές επέκριναν την αδυναμία της ΕΕ. “Μέχρι τώρα, η απάντηση της ΕΕ δεν ήταν αρκετά σθεναρή”, εκτίμησε ο Ολλανδός βουλευτής Μάλικ Αζμάνι  ο οποίος κάλεσε την ΕΕ “να είναι έτοιμη για πιο σθεναρές ενέργειες: στις συμφωνίες για τα οπλικά συστήματα, στον τομέα της οικονομίας αλλά και  άλλες  στοχευμένες κυρώσεις”.

“Παραμένουμε ανίκανοι να αντιδράσουμε“, είπε ο Γάλλος ευροβουλευτής Φρανσουά Ξαβιέ-Μπελαμί. Μια σιωπή η οποία, όπως είπε, οφείλεται στην απουσία στρατηγικής αυτονομίας στον τομέα της άμυνας λόγω του ότι η “ΕΕ οικοδόμησε μια αγορά αντί να μοιραστεί τις αρχές που προέρχονται από τον κοινό μας πολιτισμό αλλά και του μεταναστευτικού εκβιασμού του Ερντογάν”.

Κατά τη συζήτηση ένας ευρωβουλευτής της ιταλικής ακροδεξιάς Λέγκα, ο Άντζελο Τσιόκα, προκειμένου να καταγγείλει αυτό που θεωρεί πως είναι πιέσεις της Άγκυρας στους ευρωβουλευτές, πέταξε στο κέντρο του ημικυκλίου ένα κουτάκι σοκολατάκια, που προσφέρθηκε από τις τουρκικές αρχές σε προηγούμενη ολομέλεια για να ζητήσουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προωθήσει την επανάληψη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Αυτή η “ταραχοποιός συμπεριφορά”, σύμφωνα με την έκφραση του προέδρου του Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, κόστισε στον ευρωβουλευτή την απώλεια της ημερήσιας αποζημίωσής του για δέκα ημέρες. Ωστόσο μπορεί να ασκήσει έφεση στην απόφαση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ