Πνιγμένη από σκουπίδια η Αθήνα – Γιατί αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ  με την απεργία τους κρατούν “ομήρους” τους κατοίκους της Αθήνας και όλων των άλλων μεγάλων πόλεων, εκβιάζοντας για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Αφορμή για την κινητοποίηση των εργαζομένων στους Δήμους είναι διάταξη του επενδυτικού νομοσχεδίου που επιτρέπει την εκχώρηση υπηρεσιών των Δήμων- όπως οι υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου- σε ιδιώτες.

Οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι, σε περίπτωση που ψηφιστεί η διάταξη, οι ΟΤΑ περνούν στους ιδιώτες και έρχονται «νέοι φόροι για τους δημότες». Μάλιστα στην συνέντευξη που έδωσαν εξέφρασαν την αντίθεση τους στις ιδιωτικοποιήσεις γενικώς.

Η ταλαιπωρία των Αθηναίων αλλά και των κατοίκων των άλλων πόλεων επιτείνεται από το γεγονός ότι οι συνδικαλιστές πραγματοποιούν καθημερινά σχεδόν πορείες και κινητοποιήσεις, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σε παρέμβαση του τονίζει: «Οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων των Δήμων στην Καθαριότητα, το Πράσινο και το Ηλεκτρολογικό συνεχίζονται. Το ίδιο όμως και οι προσπάθειές μας να διατηρήσουμε κατά το δυνατό, καθαρές τις γειτονιές μας». Και προσθέτει: «Με τις δυνάμεις που διαθέτουμε, κάνουμε ότι μπορούμε για να διαχειριστούμε το πρόβλημα όσο γίνεται καλύτερα. Χρειάζεται η συνεργασία όλων μας για να μην ξεφύγει η κατάσταση».

Την ίδια ώρα βουνά είναι τα σκουπίδια και στην Πάτρα και στην Θεσσαλονίκη, με το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας μάλιστα- που συνεδρίασε εκτάκτως- να εκδίδει ψήφισμα συμπαράστασης στους απεργούς. Κάθε ημέρα που δεν γίνεται περισυλλογή απορριμμάτων συγκεντρώνονται στην πόλη της Πάτρας 300 τόνοι περίπου, σκουπίδια στους δρόμους.

Ανάλογη κατάσταση και στην Θεσσαλονίκη με την Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία να βάζει στον κατάλογο με τις διεκδικήσεις της, και άλλα θέματα που έχει αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρώντας στο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο, όπως οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Η ανακοίνωση της ΔΑΣ:

Το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης επιφέρει μεταξύ άλλων:

– Συντριπτικό χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ειδικά στις κλαδικές. Βάζει με αυτό τον τρόπο σε μόνιμη «πρέσα» μισθούς και δικαιώματα.
– Θέτει υπό ασφυκτικό κρατικό έλεγχο τη λειτουργία των συνδικάτων, με ηλεκτρονικό φακέλωμα και χτύπημα των Γενικών Συνελεύσεων με την ηλεκτρονική ψηφοφορία.
– Επεκτείνοντας την υπάρχουσα νομοθεσία και καταργώντας διατάξεις που δυσκόλευαν κάπως τις ιδιωτικοποιήσεις, δίνει τη δυνατότητα στους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια, «κατά την κρίση τους» και χωρίς αυξημένη πλειοψηφία και αιτιολόγηση, να εκχωρούν σε ιδιωτικές εταιρίες  τη συλλογή και μεταφορά απορριμμάτων.

Αποστάσεις Πατούλη

Στην συνάντησή του πάντως με τις ηγεσίες των ομοσπονδιών των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, ΠΟΕ -ΟΤΑ και ΠΟΠ – ΟΤΑ,ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Περιφερειαρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ήταν σαφής. Δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικούν και να αγωνίζονται, αλλά «δικαίωμα και των πολιτών να ζουν σε καθαρές, λειτουργικές και ασφαλείς πόλεις και να εξυπηρετούνται από τις δημοτικές υπηρεσίες, ή άλλες εναλλακτικές λύσεις όταν το κράτος δεν εξασφαλίζει τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων που απαιτούνται στους ΟΤΑ».