Διεθνή Αμνηστία: “Η Τουρκία με απειλές αναγκάζει Σύριους πρόσφυγες να επιστρέψουν”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Aποκαλυπτική είναι η έκθεση για την  Τουρκία και τις καταναγκαστικές επιστροφές  προσφύγων πίσω στην διαλυμένη από τον οκταετή πόλεμο Συρία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής  Αμνηστία με τίτλο: “Σταλμένοι σε μια Εμπόλεμη Ζώνη: Οι Παράνομες Απελάσεις των Σύριων Προσφύγων από την Τουρκία”.

Η οργάνωση μίλησε με πρόσφυγες οι οποίοι δήλωσαν ότι η τουρκική αστυνομία τους είχε κτυπήσει ή τους απειλούσε, ώστε να τους αναγκάσει να υπογράψουν έγγραφα, στα οποία δηλώνουν ότι ζητούν να επιστρέψουν στη Συρία, όταν στην πραγματικότητα η Τουρκία τους εξανάγκαζε να επιστρέψουν σε μια εμπόλεμη ζώνη και να θέσουν τη ζωή τους σε σοβαρό κίνδυνο.

“Ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι οι πρόσφυγες από τη Συρία επιλέγουν να επιστρέψουν κατευθείαν στις περιοχές σύγκρουσης είναι επικίνδυνος και ανέντιμος. Αντίθετα, η έρευνά μας δείχνει ότι οι άνθρωποι εξαπατώνται ή εξαναγκάζονται να επιστρέψουν”, δήλωσε η Anna Shea, ερευνήτρια για τους πρόσφυγες και τα δικαιώματα των μεταναστών, στη Διεθνή Αμνηστία.

“Η Τουρκία αξίζει την αναγνώριση, για τη φιλοξενία περισσότερων από 3,6 εκατ. γυναικών, ανδρών και παιδιών από τη Συρία, για πάνω από οκτώ χρόνια, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη γενναιοδωρία, ως δικαιολογία για να παραποιήσει τον διεθνή και εσωτερικό νόμο, απελαύνοντας τους ανθρώπους σε μια εν ενεργεία ζώνη συγκρούσεων”.

Χωρίς επίσημες στατιστικές, η εκτίμηση του αριθμού των καταναγκαστικών απελάσεων είναι δύσκολη.

Οι Παράνομες Απελάσεις των Σύριων Προσφύγων από την Τουρκία”, η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά ότι, τους τελευταίους μήνες, ο αριθμός τους ανέρχεται σε κάμποσες εκατοντάδες. Οι τουρκικές αρχές ισχυρίζονται ότι έχουν αποχωρήσει συνολικά 315.000 άνθρωποι, για τη Συρία, σε εντελώς οικειοθελή βάση.

Είναι παράνομο να απελαθούν άνθρωποι στη Συρία, καθώς τους εκθέτει σε πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Προκαλεί παγωμάρα το γεγονός ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία, αυτή την εβδομάδα, συμφωνεί με την “ασφαλή και οικειοθελή επιστροφή” των προσφύγων σε μια “ασφαλή ζώνη”, που δεν έχει ακόμη καθιερωθεί. Οι επιστροφές μέχρι τώρα δεν ήταν καθόλου ασφαλείς και εθελοντικές -και τώρα εκατομμύρια περισσότεροι πρόσφυγες από τη Συρία διατρέχουν κίνδυνο”, δήλωσε η Anna Shea.

Η Διεθνής Αμνηστία τεκμηριώνει 20 εξακριβωμένες περιπτώσεις καταναγκαστικών απελάσεων, εκ των οποίων κάθε μία αφορούσε ανθρώπους που στάλθηκαν πέρα ​​από τα σύνορα σε λεωφορεία γεμάτα με δεκάδες άλλους ανθρώπους που ήταν δεμένοι με πλαστικά δεσμά και επίσης φαινομενικά εξαναγκάστηκαν σε απέλαση.

Προκειμένου να προστατευθούν οι Σύροι που ερωτήθηκαν για αυτή την έρευνα, χρησιμοποιούνται μόνο ψευδώνυμα.

Ο Qasim, 39χρονος πατέρας από το Χαλέπι, δήλωσε ότι κρατήθηκε σε αστυνομικό τμήμα του Ικονίου (σ.σ. τουρκική Konya) για έξι ημέρες, όπου οι αξιωματικοί του είπαν: “Έχετε την επιλογή: ένας ή δύο μήνες ή ένας χρόνος στη φυλακή ή να πάτε στη Συρία”.

Ο John, χριστιανός της Συρίας, δήλωσε ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι μετανάστευσης του είπαν: “Αν ζητήσεις δικηγόρο, θα σας κρατήσουμε έξι ή επτά μήνες και θα σε χτυπήσουμε”.

Απελάθηκε όταν συνελήφθη από την τουρκική ακτοφυλακή, προσπαθώντας να φτάσει στην Ελλάδα, και δήλωσε ότι μετά την άφιξή του στη Συρία κρατήθηκε για μια εβδομάδα στο Idlib από τον το Μέτωπο αλ-Νούσρα (Jabhat al Nusra), το γνωστό συριακό παρακλάδι της Αλ-Κάιντα που άλλαξε στρατόπεδο και υπό το όνομα Jabhat Fatah al-Sham, είναι από το 2016, στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους. “Ήταν θαύμα που βγήκα ζωντανός από αυτό”, είπε.

Οποιαδήποτε αλληλεπίδραση με την τουρκική αστυνομία ή με αξιωματούχους μετανάστευσης φαίνεται να θέτει τους πρόσφυγες από τη Συρία σε κίνδυνο κράτησης και απέλασης, όπως η απλή προσέλευση σε συνέντευξη για την ανανέωση έγκυρων εγγράφων ή το να ζητηθεί από κάποιον η ταυτότητά του, στο δρόμο.

“Οι τουρκικές αρχές πρέπει να σταματήσουν την επιστροφή των ανθρώπων στη Συρία, με βίαιο τρόπο και να εξασφαλίσουν ότι όσοι έχουν απελαθεί είναι σε θέση να επανέλθουν με ασφάλεια στην Τουρκία και να αποκτήσουν εκ νέου πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες”, δήλωσε η Anna Shea.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα, αντί να αφιερώσουν τις ενέργειές τους στην κράτηση ατόμων που ζητούν άσυλο από το έδαφός τους, θα πρέπει να αυξήσουν δραματικά τις δεσμεύσεις επανεγκατάστασης για τους Σύριους πρόσφυγες από την Τουρκία”.