Ερντογάν: Η Συρία του άνοιξε την όρεξη και τώρα απειλεί Ελλάδα – Κύπρο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Με την επέμβαση στη Συρία οι διεθνείς αναλυτές προειδοποιούσαν ότι αν η επιχείρηση αυτή δεν προσκρούσει σε κάποιο ανάχωμα, η ακόρεστη δίψα του Ταγίπ Ερντογάν θα στραφεί και αλλού και έπεσαν μέσα καθώς για μία ακόμα φορά ο Τούρκος Πρόεδρος εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Μάλιστα από την επιθετική ρητορική Έρντογαν δεν γλυτώνει ούτε η Ευρώπη, στην οποία υπενθυμίζει ότι την κρατάει εγκλωβισμένη με το χαρτί του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Αδιαμφισβήτητα, ο Ταγίπ Ερντογάν με την υπόθεση της Συρίας βγαίνει πολιτικά ενισχυμένος στο εσωτερικό και με ενισχυμένη διαπραγματευτική δυνατότητα στο εξωτερικό. Σε σχέση με το Κυπριακό, όχι μόνο προωθεί το καθεστώς συνομοσπονδίας, αλλά και της συνδιαχείρισης των όποιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων υπάρχουν στην κυπριακή ΑΟΖ. Για την ακρίβεια, επαναφέρει εναλλακτικούς τρόπους, κοινός παρονομαστής των οποίων είναι ότι η Τουρκία θα έχει μεγάλο μερίδιο σ’ έναν ενεργειακό πλούτο, ο οποίος –σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο– δεν της ανήκει.

Για τους επικείμενους κινδύνους που αντιπροσωπεύει η ενισχυμένη τουρκική επιθετικότητα και στην Κύπρο και στην Ελλάδα συζήτησαν ο Νίκος Δένδιας με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Το Κυπριακό, εξάλλου, αναμένεται να απασχολήσει τη διπλωματική ατζέντα, ειδικά τώρα που επίκειται η επίσκεψη στην Κύπρο της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ (εντός του Νοεμβρίου).

Στόχος της επίσκεψης είναι να γίνει η κατάλληλη προεργασία, η οποία θα οδηγήσει στη συνάντηση του Αντόνιο Γκουτέρες με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, περί το τέλος Νοεμβρίου. Αμέσως μετά και εάν όλα έχουν πάει καλά, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί η άτυπη πενταμερής, ώστε να τεθεί επί τάπητος η επίλυση του Κυπριακού.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε ότι θα συναντηθεί στις 6 Νοεμβρίου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. «Με τη Ρωσία έχουμε παραδοσιακές σχέσεις. Θα τις τηρήσουμε και θα τις εμβαθύνουμε», τόνισε ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του, προσθέτοντας: «Υπήρξε μια επιδείνωση των σχέσεων της προηγούμενης κυβέρνησης με τη ρωσική πλευρά. Πρέπει να ξαναβάλουμε και αυτό το τρένο σε ράγες».