Ευρωβαρόμετρο: Πως αντιλαμβάνονται οι Έλληνες την διαφορετικότητα στην εξουσία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες της Ε.Ε, συνεπώς και της Ελλάδας, τις διακρίσεις με βάση τη θρησκεία, το χρώμα του δέρματος, του φύλου ή της σεξουαλικής προτίμησης αποτύπωσε το ευρωβαρόμετρο σε νέα έρευνα.

Μία από τις ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν οι ερωτηθέντες ήταν πως θα αισθάνονταν εάν ένα μέλος διαφορετικών ομάδων αναλάμβανε το ανώτατο πολιτικό αξίωμα της χώρας τους.

Οι Έλληνες απάντησαν σε ποσοστό 44%  ότι θα ήταν εντελώς άβολο γι’ αυτούς να εκλεγεί ένας Ρομά πρωθυπουργός, ενώ το 35% πολύ άνετα. Το 47% δήλωσε ότι δεν θα ήταν καθόλου άνετα με έναν τρανσέξουαλ πρωθυπουργό και το 32 % πολύ άνετα. Το 33% απάντησε ότι θα αισθανόταν άνετα με ένα άτομο intersex στην ελληνική πρωθυπουργία, ενώ το 45% θα αισθανόταν πολύ άβολα.

Πολύ άβολα αισθάνονται με το ενδεχόμενο ενός γκέι, μίας λεσβίας ή ενός bisexual πρωθυπουργού σε ποσοστό που φτάνει το 38% ενώ το 44% δηλώνει πολύ άνετο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αντίθετα οι Έλληνες δηλώνουν πολύ άνετοι με την πιθανότητα να εκλεγεί μία γυναίκα πρωθυπουργός σε ποσοστό που φτάνει το 93% με περισσότερους από 8 στους 10 να είναι σύμφωνοι με το ενδεχόμενο πρωθυπουργός να εκλεγεί ένας νέος άνθρωπος (85%).

Συντριπτικά άνετοι εμφανίζονται οι Έλληνες με το ενδεχόμενο εκλογής στον πρωθυπουργικό θώκο ενός ατόμου με αναπηρία ή ενός ηλικιωμένου (82% και 76% αντίστοιχα).

Το 58% των Ελλήνων δεν θα είχε αντίρρηση σε πρωθυπουργό με διαφορετικό χρώμα δέρματος ενώ το 50% θα δεχόταν με πολύ άνεση έναν πρωθυπουργό με διαφορετικό θρήσκευμα.

Σε ερώτηση αν θα αισθάνονταν πολύ άνετα με έναν συνάδελφο που θα ήταν μαύρος το 72% των Ελλήνων απαντά θετικά. Το 56% απαντά πως νιώθει πολύ άνετα με γκέι, λεσβίες και bisexual συναδέλφους και το 50% με Ρομά συναδέλφους. Το 45% δηλώνει πως θα αισθανόταν πολύ άνετα με transgender συναδέλφους ενώ το 30% των Ελλήνων απαντά ότι θα ένιωθε άβολα με intersex άτομα στη δουλειά του. Σχεδόν ένας στους πέντε (19%) θα ένιωθε άβολα και με βουδιστές συναδέλφους στον ίδιο χώρο εργασίας.