Σε άνοδο το πετρέλαιο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Ανοδικά κινήθηκαν χθες Πέμπτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, κλείνοντας σε υψηλό σχεδόν ενός μήνα, μετά από την πτώση στα αποθέματα αργού των ΗΠΑ, καθώς οι πετρελαϊκές χώρες προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν την παραγωγή προκειμένου να στηρίξουν τις τιμές.

Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ έδειξαν ότι τα αποθέματα στη χώρα έχουν μειωθεί κατά 21 εκατ. βαρέλια τις τελευταίες τρεις εβδομάδες”, όπως ανέφερε ο Manish Raj, CFO της Velandera Energy.

Η υπηρεσία δήλωσε ότι τα αποθέματα των ΗΠΑ σε αργό υποχώρησαν για πρώτη φορά εδώ και έξι εβδομάδες, συγκεκριμένα κατά 1,7 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Οκτωβρίου. Κατά άλλο 1 εκατ. βαρέλια μειώθηκαν και τα στρατηγικά αποθέματα αργού των ΗΠΑ, την ίδια εβδομάδα.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Δεκεμβρίου, πρόσθεσε 50 σεντς ή 0,8%,  κλείνοντας στα 61,67 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο κλείσιμό του από τις 27 Σεπτεμβρίου. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Δεκεμβρίου κέρδισε 26 σεντς ή 0,5%, κλείνοντας στα 56,23 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο από τις 26 Σεπτεμβρίου.

Ο Raj, μιλώντας στον ιστότοπο MarketWatch, σημείωσε ακόμη ότι η Σαουδική Αραβία είναι αμετάπειστη πως όλες οι χώρες – μέλη του OPEC πρέπει να τιμήσουν τη δέσμευσή τους για περικοπές στην παραγωγή, πριν φτάσουμε στη συζήτηση για νέες περικοπές στη Σύνοδο του Οργανισμού τον Δεκέμβριο”.