Τραγωδία στο Έσεξ: Παγιδευμένοι για 10 ώρες στο κοντέινερ-φέρετρο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Οι  39 Κινέζοι – 31 άνδρες και οχτώ γυναίκες – που βρέθηκαν νεκροί σε κοντέινερ στο Έσεξ ήταν παγιδευμένοι από τη στιγμή που έφτασαν στο λιμάνι του Ζεεμπρούγκε τουλάχιστον για 10 ώρες όπως λένε οι βελγικές αρχές σοκάροντας με τις αποκαλύψεις που έκαναν.

Όπως είπαν Βέλγοι αξιωματούχοι οι άνθρωποι αυτοί ήταν κλεισμένοι σε θερμοκρασίες έως και -25 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα να παγώσουν μέχρι θανάτου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του του βελγικού λιμανιού «ένα κοντέινερ-ψυγείο, όπως αυτό, είναι τελείως σφραγισμένο».

Εργαζόμενοι στα λιμάνια δηλώνουν στην Daily Mail ότι «ακόμα και αν δεν είχε ενεργοποιηθεί η ψύξη, όποιος ήταν κλεισμένος μέσα στο κοντέινερ για μεγάλο χρονικό διάστημα θα πέθαινε από ασφυξία. Τα φέρετρα έχουν περισσότερο αέρα από αυτά τα κοντέινερ όταν είναι σφραγισμένα».

Αστυνομικές πηγές που ερευνούν για να εντοπίσουν τους υπευθύνους πίσω από το τραγικό περιστατικό αποκάλυψαν στον Guardian ότι επικεντρώνονται σε τρία μέλη συμμορίας με βάση τη Βόρεια Ιρλανδία ενώ η Telegraph προσθέτει ότι στο μικροσκόπιο έχει μπει μια σπείρα στην πόλη Αρμάγκ με επαφές σε παραστρατιωτικές ομάδες.

Ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να χαρτογραφηθεί η πορεία του «κοντέινερ του θανάτου» αλλά και να διακριβωθεί πότε και πώς μπήκαν οι 39 Κινέζοι σε αυτό, αίσθηση προκαλεί η εξήγηση γιατί οι σπείρες των δουλεμπόρων χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα οχήματα για μεταφορές ανθρώπων.

Όπως εξηγεί στην Daily Mail αξιωματούχος των αρχών ασφαλείας «ο λόγος που χρησιμοποιούν κοντέινερ-ψυγεία είναι γιατί ο εξοπλισμός με θερμικές κάμερες που ανιχνεύουν ανθρώπινη παρουσία δεν λειτουργεί σε αυτά τα οχήματα. Είνα πολύ παγωμένα και δεν μπορείς να καταγράψεις την παρουσία κάποιου μέσα σε ένα τέτοιο κοντέινερ».

Η τραγωδία στο Έσεξ αποτελεί άλλον έναν κρίκο σε μια αλυσίδα μεταφοράς Κινέζων στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μια πρακτική που συνεχίζεται για χρόνια. Οι διακινητές στοιβάζουν ανθρώπους – άνδρες και γυναίκες – σε κοντέινερ και στη συνέχεια τους μεταφέρουν με διάφορα οχήματα στους τελικούς προορισμούς τους προκειμένου να τους εκμεταλλευτούν ως σκλάβους σε οίκους ανοχής, σε εταιρείες μασάζ, εστιατόρια και επιχειρήσεις περιποίησης νυχιών.