Ξέφρενο ράλι και σήμερα τα ελληνικά ομόλογα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τις υψηλότερες αποδόσεις στην ευρωζώνη συνεχίζουν να διατηρούν τα ελληνικά ομόλογα τα οποία βρίσκονται στο ραντάρ των επενδυτών, διαγράφοντας και σήμερα, νέο ιστορικό ρεκόρ: Tο απόγευμα της Παρασκευής η απόδοση του 10ετές ομολόγου υποχώρησε στο 1,20%, από το 1,23% που είχε μειωθεί χθες ενώ έντονο ράλι σημειώνει το 5ετές με την απόδοσή του να υποχωρεί κάτω από 0,5% για πρώτη φορά στην ιστορία.

Συγκεκριμένα διαμορφώνεται στο 0,473% με πτώση άνω του 5% από χθες. Κάτω του 2% υποχωρεί σήμερα και η απόδοση του 20ετούς ομολόγου, σημειώνοντας και αυτή νέο ιστορικό χαμηλό.

Το ελληνικό spread πλέον διαμορφώνεται στις 162 μ.β και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2009. Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο 2009 είχε επιτευχθεί και το ιστορικό χαμηλό του ελληνικού spread, στις 106 μ.β, το οποίο δεν απέχει πολύ από τα τρέχοντα επίπεδα.

Σήμερα, η αγορά βρίσκεται σε αναμονή της αξιολόγησης της S&P,  αναμένοντας την αναβάθμιση της χώρας.

Οι χθεσινές δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι για την πορεία της Ελλάδας, λειτούργησαν θετικά  στην ψυχολογία των επενδυτών. Το γεγονός ότι ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως “είναι μια καλή περίοδος για την Ελλάδα σε σύγκριση με την περίοδο πριν από 4 ή 5 χρόνια”, ενώ χαρακτήρισε ως  “ξεκάθαρη επιτυχία της χώρας” τον δανεισμό της Ελλάδας με αρνητικό επιτόκιο σε δημοπρασία εντόκων στις αρχές Οκτωβρίου, ενισχύει ακόμη περισσότερο τις προσδοκίες γύρω από την ελληνική οικονομία και τα ελληνικά assets.

Εξάλλου, με βάση την χθεσινή παρέμβαση της Citigroup, οι προοπτικές υψηλότερης πλέον ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα πυροδοτήσουν περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.