Υπόθεση Novartis: Ζητείται δικαστική συνδρομή από ΗΠΑ για τους μάρτυρες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης αναζητούν έγγραφα και άλλα στοιχεία από οποιαδήποτε υπηρεσία ή φορέα εντός ή εκτός Ελλάδος που σχετίζονται με την υπόθεση Novartis.

Κατ΄ αρχάς κατόπιν αιτήματος της Βουλής οι εισαγγελείς διαβιβάζουν σήμερα τα υπόλοιπα αντίγραφα της δικογραφίας για να συσχετιστούν στο φάκελο της προκαταρκτικής επιτροπής του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μεταξύ των εγγράφων περιλαμβάνεται και έγγραφο των δυο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου προς το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Το έγγραφο των δύο εισαγγελέων έχει την έννοια της δικαστικής συνδρομής και διαβιβάζεται μέσω του υπουργείου Εξωτερικών.

Με το έγγραφο ζητούν να τους γνωστοποιήσουν όσο το δυνατό συντομότερα εάν για την υπόθεση της Novartis έχουν εξεταστεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες οι τρεις προστατευόμενοι στην Ελλάδα μάρτυρες εκ των οποίων ο ένας έπαψε να είναι σε καθεστώς προστασίας και σε καταφατική περίπτωση να αποσταλούν αντίγραφα των καταθέσεων τους.

Επίσης, ζητούν να τους γνωρίσουν εάν έχουν εξεταστεί για την ίδια υπόθεση άλλοι μάρτυρες εκτός των ανωτέρω Ελλήνων και σε θετική περίπτωση να τους στείλουν αντίγραφα των καταθέσεων αυτών.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν αποσκοπούν σε οικονομικό όφελος ή ανταλλάγματα, ενώ σύμφωνα με την νομοθεσία των ΗΠΑ, οι προστατευόμενοι έχουν οικονομικό όφελος το οποίο ανάγεται σε ποσοστό επί του οικονομικού προστίμου που θα επιβληθεί στην φαρμακοβιομηχανία, ενώ ποσοστό από αυτή την αμοιβή θα λάβει και ο δικηγόρος τους.

Κατάθεση Γεωργιάδη

Δύο ώρες περίπου διήρκεσε η κατάθεση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την σκευωρία της Novartis.

Ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε ως μάρτυρας στο πλαίσιο της έρευνας για τους χειρισμούς των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κατέθεσε εφ΄ όλης της ύλης, όπως είπε συνήγορος του Μιχάλης Δημητρακόπουλος και κατά την έξοδό του από τον εισαγγελικό γραφείο αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εδώ είναι Εισαγγελία δεν είναι τηλεόραση».

Υπενθυμίζεται ότι για τον κ. Γεωργιάδη η Εισαγγελία Διαφθοράς δεν έχει αποφανθεί ακόμη για την αρχειοθέτηση ή μη της δικογραφίας που τον αφορά σε σχέση με την Novartis, ενώ ο ίδιος έχει μιλήσει για «σκευωρία».