Αντικαπνιστικός νόμος: Τι ισχύει για τα κέντρα διασκέδασης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Τέλος στο κάπνισμα κατά τη βραδινή έξοδο βάζει ο αντικαπνιστικός νόμος του υπουργείου Υγείας, ο οποίος υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία.

Πλέον, το κάπνισμα αλλά και το ηλεκτρονικό τσιγάρο απαγορεύεται σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις. Σε αυτούς, φυσικά, συμπεριλαμβάνονται τα νυχτερινά κέντρα, τα μπαρ, οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα ζαχαροπλαστεία.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας, απαγορεύεται το κάπνισμα «σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μεικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης».

Τι ισχύει για νυχτερινά κέντρα, καζίνα και γήπεδα

Μεταξύ άλλων, καταργείται η δυνατότητα διαμόρφωσης ειδικού χώρου καπνιζόντων (έως ½ του συνολικού εμβαδού) σε κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική και καζίνο άνω των 300 τ.μ. Το ίδιο ισχύει και για καταστήματα που νομίμως διεξάγονται τυχερά παίγνια, με ταυτόχρονη κατάργηση του προβλεπόμενου ετήσιου τέλους ύψους διακοσίων ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τη δημιουργία των χώρων αυτών.

Όσον αφορά στους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων, η απαγόρευση του καπνίσματος επεκτείνεται εφεξής πέραν των κλειστών χώρων και στους υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων (σ.σ. παιδικές χαρές και παιδότοποι κλπ).

Προβλέπεται μάλιστα τετραπλασιασμός του προστίμου από τα 50 ευρώ στα 200 ευρώ για τους παραβάτες καπνιστές και διατηρείται στα 500 ευρώ για τους υπεύθυνους διαχείρισης των χώρων.

Τι θεωρείται εσωτερικός χώρος για το απαγορευτικό

Το σχέδιο νόμου αυστηροποιεί το υφιστάμενο πλαίσιο εντάσσοντας στους εσωτερικούς χώρους, όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, και τα αίθρια, καθώς και τους χώρους με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρο με στέγαστρο ή κλεισμένο περιμετρικά με οποιονδήποτε τρόπο.

Το ελεύθερο στους «θεριακλήδες» σε κέντρα διασκέδασης και υγειονομικά καταστήματα θα υπάρχει μόνο στους εξωτερικούς χώρους , εάν αυτοί είναι ανοιχτοί περιμετρικά τουλάχιστον σε δύο πλευρές.

Πού αλλού μπαίνει «STOP» στο κάπνισμα

Πέρα από τα παραπάνω, πλήρης απαγόρευση στο κάπνισμα επιβάλλεται πλέον και στους εξής χώρους:

  • σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους εργασίας, κλειστούς ή στεγασμένους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Εξαιρούνται μόνο οι χώροι για την παρασκευή προϊόντων καπνού.
  • στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και βαθμίδων (νοσοκομεία, ιατρεία, φαρμακεία κτλ.),
  • στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής,
  • στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές,
  • στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων,
  • στα κυλικεία,
  • στα internet cafe,
  • σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα (σχολεία, πανεπιστήμια, φροντιστήρια, νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακοί και παιδικούς σταθμοί)
  • σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ταξί και άλλα αγοραία οχήματα
  • στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών

Τα πρόστιμα για το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους

Γενικά, οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο που θα κυμαίνεται από τα πενήντα (50) έως τα πεντακόσια (500) ευρώ.

Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων της πρώτης παραγράφου του άρθρου 3, που ανέχεται την παραβίαση της διατάξεων του άρθρου 3, επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε.

Άρχισαν οι έλεγχοι στην Αθήνα

Το βράδυ του Σαββάτου άρχισαν οι έλεγχοι σε μπαρ του κέντρου της Αθήνας για τον αντικαπνιστικό νόμο. Σε πρώτη φάση έγιναν συστάσεις σύμφωνα με τον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Ωστόσο, δεν θα αργήσει η ημέρα που θα επιβληθούν τα πρώτα πρόστιμα.

Στους ελέγχους συμμετείχαν και αστυνομικοί, παρά τις μέχρι πρόσφατα διαμαρτυρίες των ενώσεών τους.

Ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αγγελος Μπίνης, σημειώνει ότι «το επόμενο διάστημα θα εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ελέγχων που θα υλοποιηθεί από μικτά κλιμάκια των συναρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή του νόμου, η προστασία της δημόσιας υγείας και η ισότιμη λειτουργία των επιχειρήσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών διατάξεων».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας