Επικίνδυνος τζιχαντιστής εντοπίστηκε στην Κω

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Ένας επικίνδυνος τζιχαντιστής εντοπίστηκε στην Κω τον Ιούνιο από τις ελληνικές αρχές, χάρη στη βοήθεια της βάσης δεδομένων της Interpol. Κι άλλοι έχουν επιχειρήσει να περάσουν στην Ελλάδα.

Για τον λόγο αυτό η χώρα έχει ενισχύσει την επιτήρηση των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων με την Τουρκία.

Οι Τζιχαντιστές εντοπίζονται μέσω Interpol

Πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των αρχών αποτελεί η πλατφόρμα τις Interpol, στην οποία έχουν καταχωρηθεί φωτογραφίες και βίντεο από την δράση των τζιχαντιστών.

Μέσα από την συγκεκριμένη πλατφόρμα διαπιστώθηκε και η δράση του επικίνδυνου τζιχαντιστή που συνελήφθη τον Ιούνιο στην Κω και προφυλακίστηκε στην Αθήνα.

Το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργεί όχι μόνο στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου αλλά και στον Έβρο, που επίσης θεωρείται «πύλη» εισόδου προσφύγων και μεταναστών.

Ο κίνδυνος εισόδου τζιχαντιστών με τον «μανδύα» του πρόσφυγα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες έχει μειωθεί δραστικά λόγω της συγκεκριμένης πλατφόρμας, καθώς το λογισμικό έχει την δυνατότητα να συγκρίνει ακόμα και την φωτογραφία διαβατηρίου η άλλου επίσημου εγγράφου με αντίστοιχες φωτογραφίες και βίντεο που είναι καταχωρημένα.

Κι άλλοι τζιχαντιστές έχουν προσπαθήσει να μπουν στην Ελλάδα

Επτά τζιχαντιστές που πέρασαν από τα τουρκικά παράλια έχουν πέσει, την τελευταία τετραετία, στα χέρια των ελληνικών αρχών.

Ένας από αυτούς, όπως αποδείχθηκε, συμμετείχε σε περιστατικά φρίκης στη Ράκα καθώς και σε άλλες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ. Ήταν, μάλιστα, από τους εκπαιδευτές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ συμμετείχε σε εκτελέσεις.

Ο τζιχαντιστής συνελήφθη τον Ιούνιο του 2019 στην Κω όταν εμφανίστηκε σε βάρκα με πρόσφυγες. Η ταυτότητά του προδόθηκε στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης και συγκεκριμένα τη στιγμή που γινόταν έλεγχος στο διαβατήριό του, καθώς φάνηκε ότι είχε παραποιημένα στοιχεία.

Τα περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά του ήρθαν στο φως όταν ταυτοποιήθηκε η φωτογραφία του στη βάση δεδομένων της Europol. Εμφανιζόταν ως δήθεν πρόσφυγας.

Ενισχύεται η επιτήρηση των συνόρων

«H Ελλάδα έχει ενισχύσει την επιτήρηση των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων με την Τουρκία, ώστε να εμποδίσει την έλευση τζιχαντιστών στην Ευρώπη» γράφει το περιοδικό Der Spiegel στο νέο τεύχος του.

«Η Αθήνα έχει στείλει πρόσθετους υπαλλήλους της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής στα νησιά του Αιγαίου. Εκεί φτάνουν οι περισσότεροι μετανάστες που θέλουν να συνεχίσουν για τη δυτική Ευρώπη. Μετά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, οι Κούρδοι κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο χιλιάδων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι μέχρι πρότινος κρατούνταν σε κουρδικές φυλακές.

»Στην Αθήνα αλλά και στο Βερολίνο αυξάνεται η ανησυχία ότι μαχητές του IS θα μπορούσαν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα ως πρόσφυγες. Και η Europol από 1ης Νοεμβρίου θα στείλει στην Ελλάδα επιπρόσθετους ειδικούς σε θέματα τρομοκρατίας. Στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο αναμένεται να συνδράμουν οι ελληνικές αρχές και η Frontex».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Europol ωστόσο επισημαίνει ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τρομοκράτες διέρχονται συστηματικά μέσω των προσφυγικών οδών στην Ευρώπη. Εντούτοις αυτό συνέβη σε κάποιες περιπτώσεις» υπενθυμίζοντας ότι μια τέτοια περίπτωση ήταν εκείνη του Αμπντελαχίμ Αμπαούντ, βασικού δράστη των επιθέσεων στο Παρίσι το 2015 που συνελήφθη στο Βέλγιο και ο οποίος το 2015 έφτασε στη Λέρο ως πρόσφυγας από τη Συρία.

Σύμφωνα με το Der Spiegel «μεταξύ 2017 και 2019 η ελληνική αστυνομία βάσει δικών της στοιχείων έχει συλλάβει συνολικά επτά ξένους υπόπτους για τρομοκρατία».