Γ. Πλακιωτάκης: «Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί Τσαβούσογλου»

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τις εντονότατες αντιδράσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη προκάλεσαν οι ισχυρισμοί του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος το περασμένο Σαββάτο υποστήριξε ότι στην Ελλάδα «πυροβολούνται οι βάρκες των προσφύγων, βυθίζονται στο Αιγαίο, ενώ οι πρόσφυγες επιστρέφουν με την βία τραυματισμένοι πίσω στην Τουρκία».

Ο κ. Πλακιωτάκης, μιλώντας στην ΑΝΤ1 τόνισε ότι οι ανυπόστατες αυτές δηλώσεις διαστρεβλώνουν πλήρως την πραγματικότητα, την ώρα που είναι γνωστό πως τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα για να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή στην θάλασσα.

«Καλό θα ήταν», είπε ο κ. Πλακιωτάκης, «η Τουρκία αντί να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ώρα που οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού σώζουν ζωές, κάποιοι «παίζουν» με τις ζωές», υπογράμμισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

«Οι άνδρες κι οι γυναίκες του Λιμενικού, με ευαισθησία και αυταπάρνηση, επί 24 ώρες το 24ώρο προφυλάσσουν την ανθρώπινη ζωή στην θάλασσα», είπε, προσθέτοντας, «εμείς ως υπουργείο ενισχύουμε και με μέσα και με προσωπικό τα Λιμεναρχεία του Ανατολικού Αιγαίου».

«Η Τουρκία λειτουργεί με παράνομο και αυταρχικό τρόπο, με παραβατική συμπεριφορά και δίχως σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας και σε αυτό πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι», υπογράμμισε ο κ. Πλακιωτάκης, σημειώνοντας ότι «μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρχει ολοκληρωμένη επιτήρηση στο Αν. Αιγαίο».

Αναφορικά με την τραγωδία στην Κω στην οποία λέμβος του λιμενικού συγκρούστηκε με βάρκα που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες, ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε:

«Πρόκειται για ένα ατυχές περιστατικό, το οποίο συνέβη σε συνθήκες απόλυτου κόστους, με τα δύο σκάφη εν κινήσει και μάλιστα δίχως οι επιβαίνοντες στην βάρκα να φορούν σωσίβια.

Με ενόχλησε ότι κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να το εκμεταλλευθούν, ενώ εγώ έχω δώσει εντολή για πλήρη διερεύνηση του περιστατικού. Πάντως και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες μας έχουν επισημάνει την πιθανότητα για ανάλογα περιστατικά, καθώς οι λέμβοι με πρόσφυγες και μετανάστες δεν έχουν ούτε φωτισμό ούτε σήμανση», κατέληξε.