Στο πλαίσιο της προσέλκυσης επενδύσεων και της περαιτέρω ενίσχυσης των επιχειρηματικών δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, με την καθιέρωση της χώρας μας στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη θα μεταβεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διεθνή έκθεση China International Import Expo 2019, στη Σαγκάη, από τις 3 έως τις 6 Νοεμβρίου.
Ο πρωθυπουργός θα έχει στις βαλίτσες του δυο ισχυρά όπλα, την αναβάθμιση της Ελλάδας από την Standard & Poor’s και τον νέο αναπτυξιακό νόμο που περιλαμβάνει γενναία αναπτυξιακά κίνητρα. Η αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ- από Β+, έρχεται σε μια χρονική στιγμή πολύ σημαντική και πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα καθώς στέλνει σαφές μήνυμα στους ξένους επενδυτές και σηματοδοτεί ότι οι προσπάθειες για επανεκκίνηση της οικονομίας, τουλάχιστον, επιβραβεύονται.
Εκτός από την ουσιαστική σημασία της είναι και υψηλής συμβολικής αξίας την ώρα που κρίσιμο για την Ελλάδα και την οικονομία της, είναι η ψυχολογία αλλά και το προφίλ της προς το εξωτερικό και τους επενδυτές, ώστε να αντιστραφεί η εικόνα μιας χρεοκοπημένης χώρας.
Δεν είναι, όμως, το τέλος της διαδρομής παρά μόνο η αρχή σε αυτές τις προσπάθειες δύσκολων μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης, που αποτελούν προϋπόθεση, όπως αναφέρει η Standard & Poor’s για περαιτέρω αναβαθμίσεις μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Χωρίς περιστροφές και πανηγυρισμούς το σινιάλο του ξένου οίκου είναι ασφαλώς θετικό, αλλά βάζει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς κάνει σαφές ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός για τις πολυπόθητες περαιτέρω αναβαθμίσεις της οικονομίας. Η Ελλάδα παραμένει ακόμη 3 επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα που θα της δώσει το δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τα καλά νέα είναι ότι επηρεάζεται θετικά και άμεσα το κόστος δανεισμού όχι μόνο του δημοσίου που το βλέπουμε στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Μέχρι σήμερα οι αγοραστές ομολόγων ελληνικού δημοσίου πόνταραν στις προσδοκίες, τώρα η αναβάθμιση και οι επόμενες που αναμένονται θα δώσουν σινιάλο για επενδύσεις στις προοπτικές της οικονομίας αλλά και σε ελληνικές επιχειρήσεις.
Σε αυτό το κλίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ισχυρότερα επιχειρήματα πέρα από τις προσδοκίες, συνεχίζοντας τα ταξίδια του που ξεκίνησαν από τον περασμένο μήνα στη Νέα Υόρκη, ηγείται μεγάλης επιχειρηματικής αποστολής που θα ταξιδέψει στις αρχές Νοεμβρίου στη Σαγκάη.
Στην Ελληνική αποστολή θα συμμετέχουν περισσότερες από 60 Ελληνικές επιχειρήσεις από δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, όπως η Ενέργεια, ο Τουρισμός, η Ναυτιλία και η Αγροδιατροφή.
Η επίσκεψη έχει πολιτική και επιχειρηματική διάσταση. Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις τιμώμενες χώρες στο CIIE 2019. Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών με 200 και πλέον εκπροσώπους Κινεζικών εταιρειών προκειμένου να διερευνηθούν δυνατότητες συνεργασιών.
Επιπλέον, η Ελληνική πλευρά θα διοργανώσει στις 4 Νοεμβρίου Business Forum με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού, όπου θα παρευρίσκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Κινεζικής κυβέρνησης καθώς και κορυφαία στελέχη μεγάλων Κινεζικών επιχειρήσεων.
Η συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα είναι άλλωστε ήδη βαθιά, επιτρέποντας στις δύο χώρες να επεκτείνουν και να διευρύνουν για την περίοδο 2020-2022 το αρχικό Σχέδιο Δράσεων, που υπογράφηκε το 2017. Το Σχέδιο σκιαγραφεί μέτωπα συνεργασίας στις μεταφορές, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες.
Η χώρα μας συμμετέχει δε στο εμβληματικό επενδυτικό – αναπτυξιακό πρόγραμμα της Κίνας «Belt and Road Initiative» και έχει ενταχθεί στην πρωτοβουλία «17+1» για εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.